Χαλιά και Αλλεργίες, πως συνδέονται

Αλλεργίες ονομάζουμε την παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. Πέραν από τις τροφές και τα φάρμακα, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι η σκόνη, οι τρίχες ζώων και η γύρη.

Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, της επαφής με το δέρμα, την τρόφή ή ακόμα και με την ένεση. Οι αλλεργίες με την παρουσία τους σίγουρα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου που πάσχει από αυτές. Έρευνες έχουν δείξει πως, το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας ενώ ετησίως προκαλούν το θάνατο 180.000 ανθρώπων.

Οι αλλεργίες έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα κυρίως στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες. Συγκεκριμένα τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 50% και αποδίδονται στη ρύπανση του αέρα και των κτιρίων.

Αλλεργίες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κύριο αίτιο της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που «μεταλλάσσει» τη γύρη των φυτών και την καθιστά αλλεργιογόνο. Επιπλέον, ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής αποκλείει τον άνθρωπο από την επαφή του με μικρόβια σε μικρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εκλαμβάνει ως εχθρό ακόμη και «αθώα» στοιχεία, όπως τη σκόνη και τη γύρη.

Τα παιδιά στην Ελλάδα

Ίδιες έρευνες μας παρουσίασαν πως:

  1. Ένας στους πέντε μαθητές εμφανίζει δερματικές ασθένειες άμεσα σχετιζόμενες με την αλλεργία. Συγκεκριμένα έκζεμα.
  2. Ένας στους πέντε μαθητές σχολείου προσβάλλεται από άσθμα.
  3. Ένας στους τρεις μαθητές ενδέχεται να εκδηλώσει κάποια αλλεργία σε μια δεδομένη στιγμή της ζωής του ακόμα και αν δεν έπασχε από αυτήν.

Σύγχρονοι παράγοντες για τις αλλεργίες

Στη σύγχρονη εποχή υπεύθυνες για τη συχνότητα των κοινών αλλεργιών είναι οι μεγάλες αλλαγές στο αστικό & αγροτικό περιβάλλον. Η ταχύτητα με την οποία γίνεται η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην λεγόμενη αύξηση των αλλεργικών διαταραχών. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως τα πιο σημαντικά «συστατικά» αυτής της ρύπανσης θεωρείται πως είναι τα αυξανόμενα επίπεδα αζώτου εξαιτίας των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων μηχανών.

Οι αλλεργίες είναι πλέον πιο συχνές στα παιδιά & τους ενήλικους που ζουν εντός ακτίνας 100 μέτρων από δρόμους με έντονη κυκλοφορία.

Οι αλλεργίες στο σπίτι μας

Μην σας κάνει εντύπωση ότι πολλές αλλεργίες έχουν σαν πηγή το σπίτι μας ή το γραφείο! Κύρια υπεύθυνη της επιδημίας αλλεργιών που παρατηρείται στις ημέρες μας, είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους. Η ανάγκη για διατήρηση θερμοκρασίας έχει οδηγήσει αλλαγή των συνθηκών μέσα στο σπίτι. Τα σπίτια στο παρελθόν αερίζονταν περισσότερο σε αντίθεση με σήμερα. Επιπλέον, τα περισσότερα σπίτια έχουν πιο μαλακά έπιπλα & μοκέτες. Αυτά από κοινού δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Έτσι, παρατηρείται η επικράτηση αλλεργιογόνων από κατοικίδια ζώα, του καπνού από τσιγάρα και της αιθάλης & ατμών από χημικές ουσίες.

Αυτό το μείγμα αλλεργιογόνων και ερεθιστικών ουσιών στο μη εξαεριζόμενο οικιακό περιβάλλον είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο κυριότερος υπεύθυνος για την ταχεία αύξηση των αλλεργικών νόσων.

Η αντιμετώπιση

Ένας βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι φυσικά η καθαριότητα. Οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτή τη στιγμή το άρθρο σίγουρα δεν σας κάνει καμιά έκπληξη. Να είστε σίγουροι όμως πως οι περισσότεροι από μας όσο θεωρούμε πως το σπίτι μας είναι καθαρό. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η παρουσία σκόνης είναι για όλους μας σημάδι πως ήρθε πάλι η ώρα για καθαρισμό! Η βρωμιά και η σκόνη όμως, κατά το πρώτο στάδιο εμφάνισής τους, δεν είναι αντιληπτές. Όσο περνάνε οι μέρες, η κατάσταση αλλάζει. Επομένως, ακόμα και αν το σπίτι σας δείχνει να είναι καθαρό, δεν σημαίνει πως είναι! Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε τον φρέσκο πρωινό ή βραδινό αέρα με ανοιχτά τα παράθυρα τότε 2-3 φορές τη βδομάδα είναι απαραίτητες για σκούπισμα.

Το καθάρισμα στα Colore Colori

Όλη η σειρά χαλιών της Colore Colori είναι ειδικά σχεδιασμένη για ανθεκτικότητα και συμβολή στην υγεία. Είναι τα μόνα χαλιά στην Ελλάδα με πιστοποιημένες αντιαλλεργικές & αντιβακτηριακές ιδιότητες από παγκόσμιους φήμης οργανισμούς. Είτε επιλέξετε τα καλοκαιρινά χαλιά ψάθες ή κάποιο χειμωνιάτικο χαλί το σίγουρο είναι πως θα δείτε μεγάλη διαφορά στο εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας. Οι ιδιότητες των χαλιών μας, συμβάλλουν στην απομάκρυνση όλων των αλλεργιών που σχετίζονται με το δέρμα και την αναπνοή. Γιατί;

Σε όλα τα Colore Colori δεν αναπτύσσεται στατικός ηλεκτρισμός, γι’ αυτό και δεν μαγνητίζονται χνούδια, μικροσωματίδια και σκόνη στην επιφάνεια του χαλιού. Η αντιβακτηριδιακή προστασία τους, εμποδίζει να αναπτυχθούν αποικίες ακάρεων, για μέγιστη προστασία την υγείας. Όλα τα χαλιά μας έχουν ελεγχθεί για τον οικολογικό προσανατολισμό τους καθώς και για την μη ύπαρξη επιβλαβών προς την υγεία ουσιών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γερμανικού ινστιτούτου Oeko-Tex Standard 100 και έχουν βραβευθεί με την πιστοποίηση 11.ΗΤΡ.94219 από το ινστιτούτο Hohenstein. Με υπόστρωμα χαλιού, γερά πλεγμένο, χωρίς πρόσθετα και κόλλες.

Απολαύστε τη ζωή σας μαζί τους μιας και είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα με εγγύηση εφόρου ζωής για επισκευή κάτι που πιστοποιεί πως είναι φτιαγμένα για να αντέχουν. Διαβάστε για τα νέα καλοκαιρινά χαλιά Colore Colori εδώ και δείτε τα εδώ.

Σας αρέσουν τα blog posts μας;

Διαβάστε περισσότερα εδώ!

Μην ξεχάσετε να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook και να δείτε όλη τη σειρά Colore Colori εδώ. Διαλέξτε και επισκεφθείτε το κοντινότερο συνεργαζόμενο κατάστημα από τα 150 πανελλαδικά για να κάνετε ένα Colore Colori με τα μοναδικά προνόμιά του δικό σας!