chali-i-istoria-tou-colore colori

Το χαλί και η ιστορία του

Μέσα στο μυαλό του κάθε ατόμου, η έννοια “χαλί” σημαίνει κάτι διαφορετικό!

Το σίγουρο είναι πως την στιγμή που θα πατήσουμε πάνω στο χαλί αυτομάτως θα νιώσουμε σπιτική θαλπωρή & νοσταλγία! Πώς, όμως, αυτό το ξεχωριστό στοιχείο διακόσμησης  δημιουργήθηκε? Ας πάμε να μάθουμε περισσότερα πάνω στο θέμα!  

Η ιστορία των χαλιών ξεκινά πριν καλά-καλά εφευρεθεί η αλφάβητος μιας και  κατασκευάζονταν σε κάποιες χώρες αλλά όχι για τους λόγους που τα χρησιμοποιούμε σήμερα! Στην Αρμενία, Τουρκία και Περσία υπήρχε μια μικρή τοπική βιομηχανία  για χαλιά προσευχής.  

Τα συγκεκριμένα χαλιά είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το άτομο που τα χρησιμοποιεί να ξέρει που να βάλει όλα του τα άκρα ώστε να προσευχηθεί .  Τα οριεντάλ χαλιά αυτά δεν έχουν μόνο όμορφα χρώματα και σχέδια πάνω, αλλά και ιδεολογίες, ιστορίες και προσευχές. Τα σχέδια που χρησιμοποιούσαν ήταν εμπνευσμένα από σύμβολα παρμένα από αγάλματα, τοιχογραφίες και αρχιτεκτονική! Οι καλλιτέχνες και τεχνίτες που δουλεύαν πάνω σε αυτά τα χαλιά επέλεγαν σχήματα και σχέδια που γνώριζαν και παρακολουθούσαν καθημερινά όπως τον ήλιο, τα σύννεφα, τα αστέρια, τα δέντρα και τα ζώα γύρω τους. Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν ήταν από φυσικά υλικά όπως από έντομα, ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και ξύλο.  

Το χαλί το 1791

Το 1791 στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδρύθηκε η πρώτη εταιρεία παραγωγής χαλιών! Τα πρώτα χαλιά που φτιάχτηκαν εκεί ήταν ύφανσης με τον τρόπο του κεντήματος. Σε μας τους Έλληνες ο τρόπος κατασκευής τέτοιων χαλιών είναι πιο οικείος μιας και όλοι μας έχουμε δει τα μεγάλα ξύλινα μηχανήματα που οι γυναίκες περνούσαν τα υφάσματα μέσα από τα κρόσσια, πριν από τα χρόνια του πολέμου και έφτιαχναν τις γνωστές σε όλους παραδοσιακές φλοκάτες .  

Ειδικά σε όλα τα χωριά της Ελλάδος υπάρχει μια τέτοια φλοκάτη σε κάθε σπίτι . Πρόκειται για  σκληρό ύφασμα και βαρύ. Κατά τη διάρκεια δε του πρώτου παγκοσμίου πολέμου τα εργοστάσια παραγωγής χαλιών σταμάτησαν να φτιάχνουν χαλιά και ξεκίνησαν να φτιάχνουν σκηνές και κουβέρτες για τους στρατιώτες εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που είχαν. 

Το χαλί το 1845

Το 1845 ο Alexander Smith ξεκίνησε την παραγωγή χαλιών στην Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1929 περίπου είχε καταφέρει να την μετατρέψει στην μεγαλύτερη βιομηχανία χαλιών και μοκετών στον κόσμο. Αν και στην κορυφή , δεν ήταν δυνατό να έχει και το μονοπώλιο. Άλλες 2 βιομηχανίες ακολουθούσαν τα βήματά του. Μια από αυτές ήταν η Karastan, η οποία αυτή την στιγμή δημιουργεί μερικά από τα πιο πολυτελή χαλιά στην αγορά.  

Οι βιομηχανίες χαλιών θεωρείται πως ξεκίνησαν από την Τζόρτζια γιατί όλες οι μεγάλες πλέον βιομηχανίες ιδρύθηκαν εκεί. Στο τέλος του 1800, η πόλη Ντάλτον της Τζόρτζια αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα με τα εργοστάσια παραγωγής βαμβακερών υφασμάτων. Η πόλη αυτή ήταν μια από τις τελευταίες περιοχές της Τζόρτζια που κατοικήθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φανεί ελκυστικός τόπος εγκατάστασης για τους Ινδιάνους.   

Με την αποίκησή τους και την ενασχόλησή τους με την τοπική βιομηχανία, οι Ινδιάνοι προσέφεραν τις γνώσεις τους και την κουλτούρα των παραδοσιακών χαλιών τους .’Ετσι, λόγω της επιρροής τους, υιοθετήθηκαν νέες ιδέες και καινούργια υφάσματα. Μέχρι το 1954, όλα τα χαλιά ήταν με βαμβακερό ύφασμα. Αργότερα φτιάχτηκαν νέα υφάσματα όπως το  νάιλον, ο πολυεστέρας, το τεχνητό και ακρυλικό  μετάξι με δύο δημοφιλείς πλέον τρόπους παραγωγής, αυτόν της ύφανσης και της τούφας! Στη συνέχεια,  το νάιλον κατέκτησε την αγορά της Αμερικής με το 10% φτιαγμένο με την τεχνική της τούφας και το 90% με της ύφανσης!  

Το Ντάλτον σήμερα

Το Ντάλτον παραμένει το “κέντρο” του χαλιού χρησιμοποιώντας κυρίως την μέθοδο της τούφας. Οι βιομηχανίες εκεί έχουν καταφέρει να παράγουν περισσότερο από το 70% των χαλιών στον κόσμο και πλέον θεωρείται ευρέως η παγκοσμίως η πρωτεύουσα κατασκευής χαλιών.  

Αυτή ήταν μία σύντομη αναφορά στην ιστορία που αφορά το χαλί. Εάν, όμως, θέλετε να αγοράσετε κάτι σαφώς πιο σύγχρονο, τότε μπορείτε να δείτε όλες τις συλλογές χαλιών μας κλικάροντας ΕΔΩ!

Σας άρεσε το άρθρο που διαβάσατε; Kάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook και αφήστε ένα σχόλιο να μας το πείτε! Και εμείς θα σας ανεβάσουμε κι’ άλλα. Σύντομα!