Γιατί να μην πάρεις μια φθηνή μοκέτα με το μέτρο;

Γιατί να μην πάρεις μια φθηνή μοκέτα με το μέτρο;

Ένας από τους λόγους που αγαπάμε μια μοκέτα είναι γιατί αλλάζει τη διακόσμηση ενός δωματίου. Πολύ συχνά, πέφτουμε σε προσφορές για κάποια φθηνή μοκέτα με το μέτρο. Αν και ο πειρασμός είναι μεγάλος για αγορά, είναι όμως μια επιλογή που θα προσφέρει όφελος στο μέλλον;

 

Κατά την αγορά προϊόντων για το σπίτι ή για έναν επαγγελματικό χώρο, η πιο οικονομική επιλογή δεν προσφέρει κάποιο όφελος μακροπρόθεσμα. Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει μόνο όπως για τα έπιπλα ή τις κουρτίνες, αλλά και για τις μοκέτες. Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, τους λόγους για να μην επιλέξετε μια φθηνή μοκέτα με το μέτρο, αλλά να εστιάσετε σε μια ποιοτική επιλογή.

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Όπως με την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος, μια ποιοτική μοκέτα θα έχει μεγαλύτερο κόστος αγοράς, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μια μοκέτα αποτελεί ένα από τα αντικείμενα του σπιτιού που δε χρειάζεται να αγοράζετε διαρκώς. Μάλιστα, η διάρκεια ζωής μιας φθηνής μοκέτας είναι τα 1-2 χρόνια, ενώ μια ποιοτική επιλογή, μπορεί να σας συντροφεύσει για μία δεκαετία μετά όμως από έντονη χρήση.

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Αντοχή στους λεκέδες

Είναι μεγάλης σημασίας μια μοκέτα να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε κάθε είδους προκλήσεις. Υπάρχουν αξιόλογα νήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ποιοτικών μοκετών, με ειδική και σύγχρονη επεξεργασία αντίστασης στους λεκέδες, όπου δεν απορροφούν και συγκρατούν ακόμη και τους πιο δύσκολους, όπως για παράδειγμα καφές, πορτοκαλάδα, κόκκινο κρασί κλπ. Έτσι, η καθημερινή ζωή μέσα στο σπίτι γίνεται πιο εύκολη και ευχάριστη, πόσο μάλλον όταν ζει μία οικογένεια με παιδιά και κατοικίδια ζωάκια.

Αποχρωματισμός

Ένας από τους τρόπους που ένας κατασκευαστής θα μειώσει έξοδα κατά τη δημιουργία φθηνών μοκετών είναι να επιλέξει χαμηλής ποιότητας χρώματα. Ακόμη και αν η μοκέτα αυτή αποδειχθεί κάπως ανθεκτική, αυτό δε σημαίνει ότι το χρώμα δε θα ξεθωριάσει εύκολα με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για μια λευκή επιλογή, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να κιτρινίσει.

Φθορά

Ορισμένα υλικά κατασκευής μιας μοκέτας φθείρονται πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλών κατηγοριών μοκέτες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με χαμηλής ποιότητας υποστρώματα, έτσι ώστε το κόστος αγοράς τους να καταλήγει να είναι πιο χαμηλό. Όμως η φθορά των υποστρωμάτων αυτών είναι γρήγορη, όπου θα ξεραθούν/σκληρύνουν και στην πορεία θα βγάζουν άσπρες σκόνες, που θα κάθονται στο πάτωμα. Επίσης, τέτοιου είδους μοκέτες μετά από ένα πλύσιμο-στέγνωμα, όταν τυλίγονται στο κάτω μέρος τους θα φαίνονται τσακισμένες και ταλαιπωρημένες.

Δύο από τα πιο συνηθισμένα υλικά νήματος για την παραγωγή τους είναι το πολυπροπυλένιο (polypropylene) και ο πολυεστέρας (polyester). Μπορεί μια μοκέτα από πολυπροπυλένιο με χαμηλή τιμή, να φαίνεται ότι μοιάζει λίγο εμφανισιακά με μίας άλλης κατηγορίας μοκέτα πολυπροπυλενίου. Η διαφορά όμως τιμής πολύ πιθανόν να σχετίζεται με την διαφορά ποιότητας των νημάτων μεταξύ των δύο αυτών μοκετών. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες ποιότητας και ανθεκτικότητας νημάτων πολυπροπυλενίου ή πολυεστέρα κλπ.

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την τιμή κάποιας μοκέτας, είναι η πυκνότητα και ποσότητα των νημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της αλλά και το ύψος του πέλους της. Όσο αυξάνεται η ποσότητα των νημάτων τόσο αυξάνεται η τιμή αλλά συνήθως και η ανθεκτικότητα.

Είναι λογικό μια πιο φθηνή μοκέτα να έχει μικρότερη διάρκεια ζωής και η εικόνα της να γίνει σύντομα υποδεέστερη μέσα στο σπίτι σας. Ωστόσο, η επένδυση σε μια ποιοτική μοκέτα θα σας γλιτώσει από το άγχος και την ταλαιπωρία που θα σας προκαλούσαν οι συχνές αντικαταστάσεις.

μοκετα barbados

Χαρακτήρας

Μια ποιοτική μοκέτα έχει όμορφη εμφάνιση και είναι πιο εντυπωσιακή σε σχέση με μια φθηνή μοκέτα που κατασκευάστηκε για γρήγορη και εφήμερη χρήση. Η κατασκευή μιας καλής μοκέτας αποτελεί ένα είδος τέχνης. Με την κατάλληλη επιλογή σύμφωνα με τα γούστα και τις ανάγκες σας, δε θα έχετε απλώς μια μοκέτα στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα ή το διάδρομο, αλλά ένα κομμάτι τέχνης ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού συνόλου.

Προστασία ενάντια στα μικρόβια και τις αλλεργίες

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που δεν παρέχει μια πιο οικονομική επιλογή μοκέτας είναι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα υλικά κατασκευής της, δεν έχουν υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία, και έτσι αποτελεί πόλο έλξης για τα ακάρεα και τις σκόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας γωνιάς που θα συγκεντρώσει μικρόβια, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αναπνευστικά αλλά και δερματικά προβλήματα.

 

Στο Colore Colori μπορείτε να επιλέξετε ποιοτική μοκέτα με το μέτρο και να τη διαμορφώσετε στις διαστάσεις που επιθυμείτε, ώστε να ταιριάζει σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας. Παράλληλα, όλες οι μοκέτες έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να μη λεκιάζουν εύκολα και να έχουν αντιβακτηριδιακή προστασία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις παγκόσμιου κύρους. Δείτε τη μεγάλη μας ποικιλία σε χρώματα, κατάλληλα για κάθε τύπο διακόσμησης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΚΕΤΕΣ