Γιατί τα μουσικά συγκροτήματα παίζουν πάνω σε χαλί ?

Γιατί τα μουσικά συγκροτήματα παίζουν πάνω σε χαλί ? 

Nα μια ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με το χαλί! Όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στην μουσική και την καλλιτεχνία, υπάρχουν οι πρακτικές απαντήσεις με βάση τη λογική και οι καλλιτεχνικές ή αλλιώς συναισθηματικές απαντήσεις λόγω της ευασθησίας ή ιδιοτροπίας που χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες!  

Οι πρακτικές απαντήσεις για το χαλί: 

  • Τα σκηνικά είναι γενικά ολισθηρά, τόσο λόγω της τυπικής κατασκευής τους, όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί καλλιτέχνες εκφράζονται έντονα, ιδρώνουν ή χύνουν το ποτό στο σκηνικό κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Ένα  χαλί είναι ένας αξιόπιστος, φορητός τρόπος για να έχουν πρόσφυση και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης & τραυματισμού.  
  • Πολλά όργανα περιλαμβάνουν πεντάλ  (πλήκτρα, ηλεκτρική κιθάρα, τύμπανα) και όπως προαναφέρθηκε, η σκηνή είναι ολισθηρή. Στην πώρωση της εκτέλεσης, είναι εύκολο να συμβεί κάποιο ατύχημα γι αυτό και τα όργανα πρέπει να είναι τοποθετημένα σταθερά. Έτσι η τοποθέτηση πεντάλ στο χαλί βοηθά να κρατιούνται ασφαλή μπροστά από τον καλλιτέχνη.  
  • Μια τυπική ρύθμιση μουσικής μπάντας περιλαμβάνει δεκάδες καλώδια που διασχίζουν τη σκηνή (ή εκατοντάδες, όπως στην εξέδρα των U2). Η τοποθέτηση αυτών κάτω από τα χαλιά μειώνει τις πιθανότητες  ένας μουσικός να περάσει πάνω τους εν μέσω της παράστασης. 
  • Τα σκηνικά είναι κατασκευασμένα για να αντανακλούν τον ήχο. Η τοποθέτηση των ενισχυτών και των ηχείων, μετατρέπουν τη σκηνή στο πιο θορυβώδες μέρος κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας.  
  • Οι μουσικοί χρειάζονται έναν τρόπο για να μειώσουν το επίπεδο θορύβου στη σκηνή, ώστε να μπορούν να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να παραμείνουν σε συγχρονισμό. Ένα παχύ χαλί είναι ένα σχετικά φθηνό, εύκολο και αποτελεσματικό μέσο για την εξασθένηση ήχου που δεν επηρεάζει το τελικό άκουσμα στο κοινό. 

Σχετικά με τους καλλιτεχνικούς & συναισθηματικούς λόγους: 

  • Ένα χαλί δίνει στον μουσικό έναν επιπλέον τρόπο να εκφράσει τη δημιουργική του πλευρά. Το να είσαι στη σκηνή μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους είναι μια δύσκολη εμπειρία. Αυτός ισχύει ακόμα και για τους βετεράνους καλλιτέχνες της ροκ. Κάθε τρόπος εξοικείωσης βοηθά τον μουσικό να χαλαρώσει, να νιώσει σαν το σπίτι του και να παίξει καλύτερα.Το  χαλί δεν είναι μόνο μια υποσυνείδητη υπενθύμιση του σπιτικού περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι μουσικοί της ροκ πρακτικά ασχολούνται ιδιαίτερα με τα χαλιά. Έτσι, έχοντας ένα χαλί στη σκηνή της συναυλίας κάνει την εκτέλεση να αισθάνεται γι αυτούς περισσότερο με ρουτίνα μειώνοντας το άγχος & το στρες.  
  • Τέλος, υπάρχει και η παράδοση. Η ιστορία θέλει τις ορχήστρες που τις καλούσαν να παίζουν σε διάφορα μέρη ανά την επικράτεια. Χρησιμοποιούσαν κουβέρτες κάτω από συγκεκριμένα όργανα κρουστών κάτι που ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Η συνήθεια να βάζουν  κουβέρτες άλλαξε στην πορεία με την ύπαρξη των χαλιών κάτω από τα πιο δυνατά όργανα. Γεγονός που έχει περάσει και στις σύγχρονες ρυθμίσεις μουσικής σκηνής. Έτσι, τελικά, πέρα από τα παραπάνω, ένας βασικός λόγος είναι και η ιστορική παράδοση! 

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποια μουσική σκηνή μικρή ή μεγάλη, να είστε σίγουροι πως τα όργανα μπορεί πατάνε σε Colore Colori. Πολλά χαλιά Colore Colori Delta ή Deluxe χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω λόγους.  Η ανθεκτικότητα & η αντοχή που χαρακτηρίζει κάθε Colore Colori χαλί καθώς και το ύψος πέλλους των συγκεκριμένων που ξεκινά στα 40mm έως 50mm. Επομένως τα κάνει ιδανικά για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.  

Διαλέξτε το δικό σας χαλί μέσα από όλα τα Colore Colori χαλιά εδώ και πάρτε μέρος στο διαγωνισμό. Mέχρι 5 Ιανουαρίου 2018 ένας τυχερός θα διαλέξει όποιο χαλί της σειράς Colore Colori του αρέσει με διαστάσεις 1,60Χ2,30μ!!  

Δείτε περισσότερα για το διαγωνισμό στο www.colorecolori.gr