χαλια shaggy με διαφορετικες υφες

Ιδέες διακόσμησης: Πώς να συνδυάζετε περισσότερα χαλιά μεταξύ τους

Τα χαλιά είναι από τα πιο απαραίτητα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα σπίτι, ώστε να προσφέρουν θαλπωρή στο χώρο, αλλά και να συμβάλλουν στην οριοθέτηση των σημείων ενδιαφέροντος, ειδικά αν το σαλόνι έχει ενιαία ανοιχτή διάταξη. Ο συνδυασμός πολλών χαλιών μεταξύ τους προσθέτει χαρακτήρα και ξεχωριστό στυλ στο σπίτι, όμως πρόκειται για ένα δύσκολο task που απαιτεί προσοχή, για να μη γίνει υπερβολικό.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να συνδυάσετε διάφορα χαλιά σε ένα σπίτι, στο οποίο στόχος είναι η συνοχή ανάμεσα στα δωμάτια.

Χρησιμοποιήστε το ίδιο μοτίβο παντού

Η ευκολότερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε σε όλους τους χώρους ένα χαλί, το οποίο είναι στα ίδια χρώματα και μοτίβα. Η επανάληψη προσφέρει μοντέρνο στυλ και ομοιομορφία. Για να μη γίνει, όμως, πληκτική, μπορείτε να επιλέξετε το χαλί σε διαφορετικά μεγέθη ή σε παραπλήσια χρώματα, ώστε να υπάρχει μια διάκριση ανάμεσα στα δωμάτια.

χαλια με ιδιο μοτιβο

Επιλέξτε συμπληρωματικά χρώματα

Όταν λέμε συμπληρωματικά χρώματα, δεν εννοούμε παρόμοιες αποχρώσεις, αλλά χρωματικούς συνδυασμούς που δίνουν ένταση χωρίς να βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Τέτοιοι ασφαλείς συνδυασμοί χρωμάτων είναι μπλε με πορτοκαλί, κίτρινο με μοβ ή κόκκινο με πράσινο. Αυτοί οι συνδυασμοί βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του χρωματικού τόξου, οπότε έρχονται σε αντίθεση με έναν οπτικά ευχάριστο τρόπο, όταν υπάρχει ορατότητα στο διπλανό δωμάτιο.

χαλι μπλε

Τοποθετήστε ένα πολύχρωμο χαλί δίπλα σε ένα μονόχρωμο

Η χρήση τόσο διαφορετικών χαλιών μεταξύ τους είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος να διακρίνετε λειτουργικές περιοχές σε ένα μεγάλο σαλόνι, χωρίς να βαραίνει αισθητικά ο χώρος. Η ισορροπία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να τραβήξει την προσοχή σε ένα εστιακό σημείο στη μία πλευρά και να αφήσει πιο «ήσυχη» την άλλη.

Καλό είναι το μονόχρωμο χαλί να είναι σε πιο ήρεμους τόνους, ώστε να αναδειχθεί το άλλο. Ο χρωματικός αυτός συνδυασμός μπορεί να γίνει όχι μόνο στα χαλιά, αλλά και σε άλλα υφάσματα, όπως κουρτίνες, μαξιλάρια και ριχτάρια.

χαλια μονοχρωμα

Συνδυάστε δύο χαλιά με διαφορετικά μοτίβα αλλά στο ίδιο στυλ

Δεν είναι αδύνατο να αναμίξετε διαφορετικά μοτίβα χαλιού σε μια μεγάλη ανοιχτή περιοχή του σπιτιού. Απλώς, δε γίνεται να είναι τόσο διαφορετικά, ώστε να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αναζητήστε χαλιά που έχουν κοινό στυλ, όπως μοντέρνο ή κλασικό, ίδια υφή και πλέξη. Όταν τα σύμβολα και τα μοτίβα τους  είναι  περίπλοκα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα σχέδια των χαλιών συγκρούονται. Η κατασκευή τους από ένα ιδιαίτερο υλικό συνεπάγεται ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, που αναδεικνύει τη διακόσμηση. Καλό είναι, πάντως, η μίξη μοτίβων να γίνεται με ένα κυρίαρχο χρώμα.

χαλια με διαφορετικα μοτιβα

Συνδυάστε δύο χαλιά με διαφορετικό σχέδιο αλλά στο ίδιο χρώμα

Πιο εύκολο από το προηγούμενο είναι τα δύο χαλιά με διαφορετικό σχέδιο να έχουν το ίδιο χρώμα. Ρίγες, floral, vintage, μοντέρνα αφηρημένα ή γεωμετρικά σχέδια, τα μοτίβα είναι αμέτρητα, ανάλογα με το τι ζητάτε. Το ίδιο χρώμα σκόπιμα θα δημιουργήσει μια «συζήτηση» ανάμεσα στους χώρους και θα φέρει την αρμονία σε όλο το σπίτι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως, για να μην προκύψει ένα υπερβολικό αισθητικό αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να είναι μονόχρωμα.

διαφορετικα χαλια με ιδιο χρωμα

Χρησιμοποιήστε χαλιά με αντίθετες υφές

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με την ανάμειξη χρωμάτων ή μοτίβων σε έναν χώρο του σπιτιού, υπάρχει ακόμα ένας εύκολος τρόπος να κάνετε τα χαλιά σας πιο ενδιαφέροντα. Να κάνετε mix’ n’ match διαφορετικές υφές. Τα χαλιά με ουδέτερη υφή είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα, ώστε να μπορείτε να τα έχετε διαχρονικά στο σπίτι σας, ακόμα και αν αλλάξετε τα έπιπλα. Αυτά μπορούν να συνδυαστούν με πιο χνουδωτά χαλιά, όπως shaggy ή φλοκάτες, για να διαχωρίσετε μια περιοχή και να τη μετατρέψετε σε focal point του σαλονιού.

χαλια shaggy

Δείτε μια μεγάλη συλλογή από μονόχρωμα χαλιά και πολύχρωμα χαλιά σε διάφορες υφές και μοτίβα εδώ.