Χαλί στο μπαλκόνι

Πώς να διακοσμήσετε με χαλιά το μπαλκόνι σας

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο μετατρέπεται ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού μας σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μερικές γλάστρες, ένα τραπέζι και καρέκλες είναι αρκετά, για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας. Ή μήπως όχι;

Σαφώς, ένα μπαλκόνι δεν έχει τις απαιτήσεις διακόσμησης και φροντίδας που έχει το σαλόνι. Όμως, για να πετύχουμε την υψηλή αισθητική που βλέπουμε στα περιοδικά, για να κάνουμε τη βεράντα μας έναν χώρο που θα λατρεύουμε όλες τις ώρες της ημέρας, χρειαζόμαστε το κάτι παραπάνω.

Μαξιλάρια, φωτάκια, φαναράκια και λοιπά διακοσμητικά είναι οπωσδήποτε απαραίτητες προσθήκες, όμως υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να δώσει θαλπωρή και στυλ στο μπαλκόνι: Ένα χαλί.

Ειδικά όταν πρόκειται για δάπεδα που είναι ψυχρά (όπως ένα λευκό πλακάκι), τότε η προσθήκη ενός ή περισσότερων χαλιών είναι μονόδρομος, για να αναδειχθεί το μπαλκόνι ως ένας όμορφος χώρος ντυμένος με το προσωπικό μας γούστο. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

Χρώματα και μοτίβα

Παρέα στη βεράντα και χαλί

Γενικά, το καλοκαίρι υπάρχει ελευθερία στα χρώματα, όμως στα μπαλκόνια ταιριάζουν οι γήινες αποχρώσεις που παραπέμπουν σε ένα boho στυλ. Μπεζ και καφέ είναι οι προφανείς επιλογές, όμως μπορείτε να παίξετε και με πιο ζωηρούς χρωματικούς τόνους, όπως το πράσινο και το πορτοκαλί. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε την αίσθηση της οικειότητας σε έναν φροντισμένο χώρο.

Σχετικά με τα μοτίβα, θα λέγαμε ότι ταιριάζουν τα πάντα, αρκεί να μην είναι πολύ βαριά και φορτωμένα. Εφόσον το χαλί θα είναι κεντρικό στοιχείο της διακόσμησης στο μπαλκόνι, σας προτείνουμε να μην είναι εντελώς ουδέτερο και μονόχρωμο, γιατί δεν θα τραβήξει τα βλέμματα. Γεωμετρικά μοτίβα και σχέδια με λουλούδια είναι όμορφες επιλογές που θα ταιριάξουν αρμονικά και με τα υπόλοιπα στοιχεία του μπαλκονιού.

Υφές και υλικό

Το πρόβλημα με το μπαλκόνι είναι ότι τα χαλιά θα λερώνονται προφανώς πολύ πιο εύκολα και έντονα σε σχέση με μέσα, οπότε καλό είναι να επιλέξετε κάποιο κομμάτι με κοντό πέλος. Αυτό θα εναρμονιστεί καλύτερα τόσο από λειτουργική όσο και αισθητική άποψη με τον εξωτερικό χώρο σε σχέση με πιο fluffy χαλιά.

Ως προς το υλικό, θα πρέπει να προσέξετε να είναι ανθεκτικό και να έχει προδιαγραφές για εξωτερική χρήση. Ένα χαλί με συνθετικό υλικό, το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ενάντια στους λεκέδες και είναι ανθεκτικό στην έντονη χρήση, τη σκόνη και την υγρασία, όπως είναι όλα τα χαλιά Colore Colori, θα βρει εύκολα τη θέση του στο μπαλκόνι σας. Ιδανικά χαλιά για τέτοια χρήση είναι οι συνθετικές ψάθες που δεν είναι κατασκευασμένες από γιούτα. 

Bonus tip: Η τοποθέτηση των χαλιών στους εξωτερικούς χώρους έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία από ό,τι μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα μεγάλο χαλί, στο οποίο θα πατάνε όλα τα έπιπλα. Μπορείτε να έχετε 2-3 μικρότερα, τα οποία θα βάλετε σε περίοπτα σημεία στο χώρο, ώστε να τραβάνε τα βλέμματα. 

Δείτε περισσότερα χαλιά για το μπαλκόνι σας εδώ.