επιλογη χαλιων

Πώς να διαλέξω χαλί για το σαλόνι μου;

Το σαλόνι δε δείχνει ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς ένα ή περισσότερα χαλιά, όμως το να αγοράσουμε το κατάλληλο χαλί για το χώρο μας δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Με τις δεκάδες επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτούμε και να μη μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ποιο χαλί θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το σαλόνι. Αν, λοιπόν, είστε στη διαδικασία να βρείτε ένα χαλί που θα δώσει στο σαλόνι σας το στυλ και τη θαλπωρή που αναζητάτε, τότε διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη στην επιλογή σας.

Καθορίστε το μέγεθος

μεγεθος χαλιου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι περισσότερο πρακτικό παρά αισθητικό, όπως είναι λογικό. Ο κανόνας λέει ότι το χαλί πρέπει να επιτρέπει την κυκλοφορία στο σαλόνι. Δηλαδή στα σημεία, όπου δεν υπάρχουν έπιπλα, οπότε λειτουργούν ως διάδρομοι, θα πρέπει είτε να μην υπάρχει καθόλου χαλί είτε το χαλί να τα καλύπτει εξ ολοκλήρου. Δεν είναι αισθητικά σωστό, πάντως, όταν περπατάμε, με το ένα πόδι να πατάμε το χαλί και με το άλλο όχι. Επίσης, τα μικρά έπιπλα, όπως τα τραπεζάκια και τα επιδαπέδια φωτιστικά, θα πρέπει είτε να βρίσκονται ολόκληρα πάνω στο χαλί είτε καθόλου. Για τα μεγάλα έπιπλα, όπως ο καναπές, είναι αναμενόμενο το χαλί να φτάνει μέχρι τα μπροστινά ποδαράκια.

Ένα ή περισσότερα χαλιά;

ενα ή περισσοτερα χαλια

Η επόμενη ερώτηση είναι αν θα τοποθετήσετε ένα ή περισσότερα χαλιά στο σαλόνι. Γενικά, αν το σαλόνι είναι μικρό, καλό είναι να έχει μόνο ένα χαλί. Στα μεγαλύτερα σαλόνια ή σε ενιαίο χώρο με την κουζίνα, η επιλογή των περισσότερων χαλιών είναι καλύτερη από διακοσμητική άποψη. Και αυτό επειδή έτσι μπορείτε να οριοθετήσετε τους διάφορους χώρους, δημιουργώντας ξεχωριστές γωνιές.

Μονόχρωμα χαλιά ή με σχέδιο;

χαλια με σχεδιο

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι το μονόχρωμο χαλί, όμως αυτή μπορεί να δείχνει λίγο βαρετή σε ένα σαλόνι, το οποίο είναι λιτό και χωρίς έντονες λεπτομέρειες. Αν το σαλόνι σας έχει ουδέτερα χρώματα στους τοίχους, λίγα διακοσμητικά και δεν έχει κάποιο statement στοιχείο, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο πίνακα ή έργο τέχνης, τότε μπορείτε να κάνετε τη διαφορά με ένα χαλί σε εντυπωσιακά μοτίβα. Το αν αυτό θα είναι σε κλασική ή μοντέρνα γραμμή, εξαρτάται από τη συνολική διακόσμηση του σαλονιού. Από την άλλη, αν το σαλόνι είναι προσεκτικά διακοσμημένο και δείχνει αρκετά γεμάτο, καλό είναι να μην κάνετε πειραματισμούς και να επιλέξετε ένα μονόχρωμο χαλί σε ουδέτερους τόνους.

Ποιο υλικό είναι το καλύτερο;

τα καλυτερα χαλια

Τα υλικά στα χαλιά σαλονιού είναι πολλά και διαφέρουν ουσιωδώς μεταξύ τους. Με φυσικές ίνες, όπως από μετάξι ή μαλλί, ή συνθετικά από πολυεστερικό, πολυπροπυλένιο, ακρυλικό νήμα, βισκόζη κλπ. δηλαδή υπάρχουν δεκάδες επιλογές ανάλογα με το budget σας. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί κριτήριο επιλογής χαλιού μόνο η τιμή. Για την επιλογή του κατάλληλου υλικού, καλό είναι να σκεφθείτε και τον παράγοντα της ποιότητας τους, όπως το αν καθαρίζονται εύκολα, αν λεκιάζουν και πόσο ανθεκτικά είναι. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι έχετε παιδιά και κατοικίδια, τα χειροποίητα μεταξωτά χαλιά είναι μια ακατάλληλη επιλογή, καθώς πλένονται δύσκολα, λεκιάζουν εύκολα και έχουν πολύ χαμηλή αντοχή στις καταπονήσεις. Αντίθετα, ένα συνθετικό χαλί μηχανής σαν τα Colore Colori, θα σας δώσει τη σιγουριά ότι με το συνδυασμό προσιτής τιμής, όπως επίσης με ποιοτικά και πυκνά νήματα, δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Για αυτό θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά και να το περιποιείστε όταν χρειάζεται, χωρίς να φοβάστε ότι θα αλλοιωθεί η όψη του.

Δείτε εδώ όλα τα χαλιά σαλονιού, για να διαλέξετε το καλύτερο και να ομορφύνετε το σαλόνι σας!