χαλια τραπεζαριας

Πώς να επιλέξετε χαλί για την τραπεζαρία

Το χαλί για την τραπεζαρία είναι κάτι πολύ παραπάνω από την προστασία του δαπέδου ή τη ζέστη τις κρύες μέρες του χειμώνα. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι που αναβαθμίζει την αισθητική ενός χώρου, ο οποίος είναι ο πιο επίσημος και συνήθως ο πιο φροντισμένος σε ένα σπίτι.

Είτε η τραπεζαρία είναι ενιαία με το σαλόνι και την κουζίνα είτε βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο, το σίγουρο είναι ότι τραβάει τα βλέμματα, οπότε η διακόσμησή της πρέπει να είναι άψογη. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει, όμως, να έχει το χαλί, για να ταιριάζει στην τραπεζαρία και να την αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο;

Το μέγεθος, το χρώμα, το σχέδιο και το υλικό είναι τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ

Μέγεθος

Το μέγεθος παίζει τεράστιο ρόλο στο στυλ των χαλιών και πώς αυτά δένουν με το δωμάτιο και την επίπλωση, όμως ειδικά στην τραπεζαρία είναι ίσως το κυριότερο κριτήριο για την επιλογή χαλιού. Ο γενικός κανόνας είναι ότι το χαλί πρέπει να καλύπτει όλο το δάπεδο κάτω από το τραπέζι, μαζί με τις καρέκλες και τυχόν επέκτασή του.

Ωστόσο, το χαλί δεν θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου, ούτε να καταλήγει να ακουμπάει σε άλλα έπιπλα ή πόρτες. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε μετρήσει με ακρίβεια τον διαθέσιμο χώρο και να επιλέξετε ένα χαλί κομμένο και ραμμένο σε αυτά τα μέτρα.

Σχήμα

Τα περισσότερα χαλιά για τραπεζαρίες είναι σε ορθογώνιο σχήμα ακριβώς επειδή και τα τραπέζια είναι έτσι. Από την άλλη, όμως, αν η τραπεζαρία είναι ροτόντα, τότε θα μπορούσατε να αναλογιστείτε ένα στρογγυλό ή οβάλ χαλί. Πάντως, εδώ υπάρχει μεγάλη ελευθερία και δεν χρειάζεται να περιοριστείτε.

Αν, για παράδειγμα, το τραπέζι είναι μεν ορθογώνιο, όμως η υπόλοιπη επίπλωση στο σαλόνι είναι σε καμπύλες γραμμές, ένα οβάλ χαλί θα κάνει την επιθυμητή αντίθεση και θα φέρει μια διαφορετική νότα στη διακόσμηση.

χαλια τραπεζαριας

Χρώμα και μοτίβα

Το χρώμα και το μοτίβο του χαλιού είναι αυτό που βάζει την τελευταία πινελιά στο αισθητικό αποτέλεσμα. Ως αφετηρία για την επιλογή σας μπορεί να είναι το τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με το χαλί. Να δέσετε τα χρώματα της επίπλωσης μεταξύ τους; Να δημιουργήσετε ένα δραματικό εφέ σε σχέση με το τραπέζι; Να φέρετε ζεστασιά στον χώρο; Να τον κάνετε να δείχνει πιο «ήσυχος», στην περίπτωση που αποτελείται από πολλά διαφορετικά χρώματα;

Σε κάθε περίπτωση, για το χρώμα και το μοτίβο έχει μεγάλη σημασία η συνολική διακόσμηση του σπιτιού. Τα χαλιά με γεωμετρικά μοτίβα ταιριάζουν περισσότερο σε ρετρό ή μοντέρνα σαλόνια, ενώ η πιο κλασική διακόσμηση δένει όμορφα με χαλιά με περίτεχνες λεπτομέρειες, περσικά, oriental κλπ.

χαλια τραπεζαριας

Υλικό

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν ένα χειροποίητο, μεταξωτό χαλί για την τραπεζαρία με το σκεπτικό ότι είναι ιδανικό για την επισημότητα του χώρου. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι η τραπεζαρία λερώνεται αρκετά, οπότε είναι προτιμότερο ένα χαλί που δεν λεκιάζει και καθαρίζεται εύκολα.

Παράλληλα, το χαλί υπόκειται και σε μεγάλη επιβάρυνση λόγω του βάρους  του τραπεζιού και της κίνησης των καρεκλών. Συνεπώς, ένα ανθεκτικό χαλί μηχανής είναι προτιμότερο για αυτούς τους παραπάνω λόγους.
Δείτε Πώς να επιλέξετε τα ποιοτικότερα χαλιά μηχανής

 

Στο Colore Colori θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε χαλιά σαλονιού και τραπεζαρίας σε διάφορα σχέδια και χρώματα ανάλογα με τα γούστα σας. Όλα τα χαλιά έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία, για να μη λεκιάζουν, να καθαρίζουν εύκολα και να παρέχουν τη μέγιστη υγιεινή και ασφάλεια με την αντιμικροβιακή προστασία τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ