καθαρισμος χαλιου

Πώς να φροντίζω τα χαλιά; Οι 5 σημαντικότεροι κανόνες για να τα έχετε σαν καινούρια

Δεν θα ήμασταν καθόλου υπερβολικοί, αν λέγαμε ότι τα χαλιά αλλάζουν όλη την εικόνα ενός σπιτιού. Το μετατρέπουν από έναν ψυχρό και άχαρο χώρο σε ένα μέρος γεμάτο θαλπωρή, ζεστασιά με το δικό μας προσωπικό γούστο. Όλοι αγαπάμε τα χαλιά μας και θέλουμε να τα έχουμε σαν καινούρια για πολλά χρόνια, ώστε να ομορφαίνουν τους χώρους του σπιτιού μας. Πόσο εφικτό είναι, όμως, αυτό, όταν πρόκειται για χαλιά που χρησιμοποιούνται συνεχώς, βρομίζουν και σηκώνουν όλο το βάρος της καθημερινότητας;

Τα χαλιά, που είναι φτιαγμένα είτε από φυσικά ή συνθετικά υλικά, είναι σχεδόν ζωντανοί οργανισμοί που θέλουν εντατική περιποίηση, για να διατηρήσουν την ελαστικότητα, τη γυαλάδα και τα λαμπερά χρώματά τους. Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους παρακάτω πέντε απλούς κανόνες.

Τακτικός καθαρισμός και απομάκρυνση σκόνης

Η σκόνη είναι κοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι καταστρέφει σταδιακά τις ίνες του χαλιού. Συνεπώς, θα πρέπει να απομακρύνεται τακτικά από τα χαλί, μαζί με τυχόν άλλες ακαθαρσίες που θα ποτίσουν τη φίνα σύνθεσή του. Ο καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα πρέπει να γίνεται 1 ως 3 φορές την εβδομάδα, αλλά με προσοχή, δηλαδή χωρίς να γρατζουνάτε την επιφάνειά του. Αν θέλετε να το φρεσκάρετε, περάστε το με μια μαλακή βούρτσα βουτηγμένη σε διάλυμα που αποτελείται από ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και άφθονο χλιαρό νερό, βουρτσίζοντας προς τη φορά του πέλους. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να τινάζετε και να χτυπάτε το χαλί με σκληρά αντικείμενα, για να φύγει η σκόνη.

τοπικος καθαρισμος χαλιου

Ετήσιος καθαρισμός

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, τα χαλιά πρέπει να πλένονται σχολαστικά, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ίχνη βρομιάς και τα μικρόβια που φωλιάζουν στο βάθος των ινών τους. Μην το πλένετε με τοξικά, χημικά καθαριστικά, τα οποία αφήνουν υπολείμματα και τελικά κάνουν μεγαλύτερο κακό στο χαλί από καλό. Επίσης, σε αντίθεση με τα Colore Colori χαλιά, ορισμένα χαλιά δεν επιτρέπεται να πλένονται με διαβροχή. Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο  ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο θα πλύνει με ξηρό καθαρισμό και ήπια απορρυπαντικά το χαλί, ενώ παράλληλα θα διενεργήσει ποιοτικό έλεγχο για τυχόν ατέλειες που μπορούν να διορθωθούν άμεσα και με μικρό κόστος.

επαγγελματικος καθαρισμος χαλιων

Η ηλιοφάνεια είναι και εχθρός και φίλος του χαλιού

Σε κάθε περίπτωση, τα χαλιά δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή για ώρα με την ηλιακή ακτινοβολία. Παρόλο που τα Colore Colori χαλιά, αποτελούνται από νήματα με ανεξίτηλα χρώματα, ακόμη και αυτά μπορεί σταδιακά να τα βλάψει η συνεχή και έντονη ακτινοβολία του ήλιου. Γενικότερα, είναι ό,τι χειρότερο για τα χρώματα κάθε τύπου χαλιού, να το αφήνετε να στεγνώνει κάτω από τις ακτίνες του ηλίου για ώρες. Αν το πλύνατε στο χέρι, τότε πρέπει να το αφήσετε σε κάποιο ζεστό και σκιερό μέρος χωρίς υγρασία, ώστε να στεγνώσει χωρίς να το κάψει ο ήλιος. Από την άλλη, το φως και η ζέστη του ήλιου σκοτώνουν τα ακάρεα και εξαλείφουν την υγρασία, οπότε δεν είναι λάθος να απλώνετε το χαλί για λίγη ώρα στο μπαλκόνι 1-2 φορές το μήνα. Ωστόσο, μην το αφήνετε για παραπάνω από μερικά λεπτά, γιατί αλλιώς θα ξεθωριάσει.

χαλια στεγνωνουν στον ηλιο

Αποφυγή υγρασίας

Η υγρασία καταστρέφει το χαλί και αυτός είναι ο λόγος που το πλύσιμο στο σπίτι με διαβροχή κρύβει κινδύνους. Αν το χαλί δεν στεγνώσει καλά, τότε η υγρασία που θα μείνει στο εσωτερικό του θα κάνει μεγάλη ζημιά λίγο λίγο. Επίσης, κάθε φορά που πέφτει κάποιο υγρό πάνω στο χαλί, θα πρέπει να το σκουπίζετε αμέσως με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε η υγρασία να μην προλάβει να φτάσει στο βάθος του.

χαλια υγρασια

Βαριά αντικείμενα

Μην τοποθετείτε βαριά αντικείμενα πάνω στο χαλί, γιατί θα καταστρέψουν το πέλος του. Καλό είναι, πριν αγοράσετε χαλί, να προσέξετε ιδιαίτερα τις διαστάσεις του, ώστε να τελειώνει εκεί που αρχίζει κάποιο βαρύ έπιπλο, όπως ο καναπές ή η βιβλιοθήκη. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπάτε πάνω στο χαλί γλάστρες, καθώς αυτές, εκτός από το βάρος τους, θα αφήσουν σίγουρα ίχνη υγρασίας και λάσπης πάνω στις ίνες του.

βαρια αντικειμενα πανω στο χαλι

Δείτε τα Colore Colori, με τα πιο ανθεκτικά χαλιά σαλονιού, τα οποία με την κατάλληλη φροντίδα θα σας συντροφεύουν για χρόνια σαν καινούρια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ