καθαρισμος χαλιων με φυσικο τροπο

Πώς να καθαρίσετε τα χαλιά ενάντια στα μικρόβια με φυσικό τρόπο

Η συζήτηση για το πώς να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τα επικίνδυνα μικρόβια είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ταυτόχρονα, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο συχνός καθαρισμός των επιφανειών με βαριά χημικά μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό, αφού τα χημικά αφήνουν κατάλοιπα που προκαλούν αλλεργίες και είναι τοξικά.

Τα χαλιά είναι μία από τις πιο φιλόξενες φωλιές για διάφορα μικρόβια, τα οποία θρέφονται και αναπαράγονται από την υγρασία, τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος, οπότε είναι πολύ σημαντικό να τα καθαρίζουμε σχολαστικά σε τακτική βάση. Ωστόσο, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους από τοξικές ουσίες, καλό είναι ο καθαρισμός χαλιών να γίνεται με φυσικά υλικά. Τα φυσικά υλικά έχουν επιπλέον το όφελος ότι δεν φθείρουν το χαλί, αλλά το φρεσκάρουν και το απολυμαίνουν με σεβασμό στην ευαίσθητη και πολύτιμη υφή του. Με τους παρακάτω τρόπους, μπορείτε να αποκτήσετε ένα πεντακάθαρο και ασφαλές χαλί, κατάλληλο για να το απολαμβάνετε μέσα στο σπίτι σας ή να το αποθηκεύσετε για τους θερινούς μήνες.

Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα δεν αποχρωματίζει το χαλί. Αφού βάλετε ηλεκτρική σκούπα, για να απορροφηθεί όλη η σκόνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το θαυματουργό φυσικό υγρό, για να σκοτώσετε τα ακάρεα και τα μικρόβια. Η δοσολογία είναι ένα μέρος λευκό ξύδι σε τρία μέρη χλιαρό νερό (για παράδειγμα μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα φλιτζάνι που αποτελείται από τρεις κουταλιές της σούπας νερό). Το διάλυμα μπορείτε να το βάλετε σε ένα ψεκαστήρι, ώστε να φτάσει για όλη την επιφάνεια του χαλιού, ή να το περάσετε πάνω από το χαλί σας με μια πολύ μαλακή βούρτσα, κάνοντας απαλές κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση του πέλους. Το ξύδι απολυμαίνει, αφαιρεί τους εύκολους λεκέδες αμέσως και χαρίζει στο χαλί μια υπέροχη γυαλάδα αναζωογονώντας τα χρώματα.

Λευκό Ξύδι

Ατμοκαθαριστής

Ο ατμοκαθαριστής είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος να απολυμάνετε το χαλί, χρησιμοποιώντας τον σε χαμηλή θερμοκρασία, που να είναι συμβατή με τα νήματα του χαλιού. Το μόνο πρόβλημα με τον ατμοκαθαριστή είναι ότι αφήνει υγρασία στο εσωτερικό του χαλιού, η οποία θα πρέπει να φύγει σίγουρα προτού αποθηκευτεί. Γι’ αυτό το λόγο, για παράδειγμα, σας προτείνουμε να το τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας σε ένα σκιερό μέρος, μέχρι να στεγνώσει σταδιακά. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υπολογίσετε να ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια μιας ηλιόλουστης ημέρας, για να μπορέσει να στεγνώσει από την ζεστή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει όμως να απλώσετε το χαλί σας κάτω από τον ήλιο, διότι αυτή η πρακτική πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τα χρώματα του, παρόλο που αποτελεί μια γρήγορη μέθοδο για την εξάλειψη της υγρασίας.

Ατμοκαθαριστής

Μαγειρική σόδα

Για δύσκολους λεκέδες, το φυσικό υλικό που θα τους αφαιρέσει αποτελεσματικά είναι η μαγειρική σόδα. Απλώστε την ως σκόνη πάνω στο λεκέ, αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια ρουφήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα. Για βαθύ καθαρισμό του χαλιού, μπορείτε να απλώσετε τη μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια και να την αφήσετε να δράσει όλο το βράδυ.

μαγειρική σόδα

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τα χαλιά να έχουν ελεγχθεί κάτω από εργαστηριακούς ελέγχους για τυχόν επιβλαβείς και απαγορευμένες ουσίες, να έχουν περάσει τα τεστ σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν καθιερωθεί από το OEKO TEX STANDARD 100 και να έχουν πιστοποιηθεί ότι είναι ασφαλή για την υγεία και το περιβάλλον διαβίωσης του ανθρώπου. Επίσης, να έχουν υποστεί τα νήματα τους την κατάλληλη επεξεργασία, ώστε να μην απορροφούν τους υγρούς λεκέδες, το οποίο αποτελεί ένα σπουδαίο πλεονέκτημα μέσα στην  καθημερινότητα της οικογένειας.

Φυσικά, τα χαλιά Colore Colori διαθέτουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για τον καθαρισμό χαλιών (Colore Colori)