Πως το καθάρισμα του χαλιού μειώνει το άσθμα και τις αλλεργίες

Ο αμερικανικός  οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος (U.S. EPA) αναφέρει ότι οι κάτοικοι Αμερικής περνούν το 90% του χρόνου τους μέσα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού είναι υψίστης σημασίας και όσοι περνούν αντίστοιχα πολύ χρόνο στο σπίτι πρέπει να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα συνθηκών διαβίωσης.

Πολλοί αστικοί μύθοι υποστηρίζουν πως τα χαλιά μειώνουν την εσωτερική ποιότητα του αέρα, όμως τα στατιστικά στην πραγματικότητα λένε πως τα χαλιά κάνουν ακριβώς το αντίθετο καθώς βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του αέρα καθώς λειτουργούν σαν φίλτρα που παγιδεύουν τις αλλεργίες   και τις κρατούν έξω απ ’το πεδίο που αναπνέουμε.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που συνδέει την αύξηση των αλλεργιών και του άσθματος με τη χρήση των χαλιών.

Ο καλύτερος τρόπος εξάλειψης αλλεργιών είναι να διατηρείτε το χαλί στο σπίτι καθαρό.

Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι ο καλύτερος τρόπος αφαίρεσης σκόνης και αλλεργιών από το χαλί σας. Στην πραγματικότητα, το 90 έως 95% του συνόλου του  ξηρού χώματος μπορεί να απομακρυνθεί από το χαλί, ακολουθώντας μια ρουτίνα βάσει χρονοδιαγράμματος χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα. Το CRI (carpet and rug institute, ινστιτούτο πιστοποίησης χαλιών για μη αλλεργιογόνες χρωστικές ουσίες)  εξετάζει ηλεκτρικές σκούπες και τη δυναμική τους να απορροφούν ξηρό χώμα και σκόνη δίνοντας τους το πιστοποιητικό SOA. Αυτό σημαίνει ότι όσες σκούπες φέρουν την παραπάνω σφραγίδα έγκρισης είναι από τις καλύτερες στην δημιουργία καλής ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Μια άλλη επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων είναι μια τακτική βαθύ καθαρισμού.

Ένα βαθύ καθάρισμα κάθε 12-18 μήνες σε ένα ειδικό καθαριστήριο χαλιών , θα ανανεώσει το χαλί σας αφαιρώντας έτσι και τους πιο βαθιούς λεκέδες.

Οι πιστοποιημένοι με SOA παρόχοι, χρησιμοποιούν πιστοποιημένο εξοπλισμό που αφαιρεί αποτελεσματικά τον λεκέ για να κάνει το χαλί να μοιάζει με καινούριο.

Αν είστε από αυτούς που αφοσιώνονται για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα στο σπίτι σας, επιλέγοντας το χαλί κι έπειτα το πώς θα το καθαρίσετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε.

Καθαρίζοντας τον αέρα

Παρόλο που μπορεί να μην συνδέουμε το χαλί με τη βελτιωμένη ποιότητα του εσωτερικού αέρα, έχει όμως πολύ θετική επίδραση. Η βαρύτητα προκαλεί τα κοινά σωματίδια οικιακής χρήσης, όπως σκόνη, γύρη, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και τα έντομα, να πέσουν στο πάτωμα. Μεγάλη βαρύτητα έχουν και τα κοινά σωματίδια οικιακής χρήσης, όπως σκόνη, γύρη και κατοικίδιων ζώων και τρίχωμα των εντόμων, να πέσει στο πάτωμα. Οι ίνες του χαλιού είναι μεγάλη παγίδα για τα σωματίδια, την αφαίρεσή τους από τη ζώνη αναπνοής και τη μείωση της κυκλοφορίας τους στον αέρα. Ο κατάλληλος καθαρισμός με πιστοποιημένες από το CRI ηλεκτρικές σκούπες , απομακρύνει αποτελεσματικά τη σκόνη και τα αλλεργιογόνα από το χαλί και βοηθά να κρατηθούν έξω από τον αέρα που αναπνέουμε.

Άσθμα και αλλεργίες

Μία λανθασμένη αντίληψη υποστηρίζει ότι άνθρωποι με άσθμα και αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν χαλί στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο. Μελέτες έχουν δείξει ότι καθαρίζοντας σωστά το χαλί βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων καθώς ένα χαλί ή μοκέτα  είναι η καλύτερη επιλογή για τα δάπεδα για εκείνους που πάσχουν από άσθμα και άλλες αλλεργίες.

Μούχλα και Πτητικές οργανικές ενώσεις(VOC)… λανθασμένες αντιλήψεις

Όταν το χαλί είναι καθαρό και στεγνό, η μούχλα απλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθετικές ίνες. Το συνθετικό χαλί αναγνωρίζεται ως ένα από τα χαμηλότερης εκπομπής πτητικών οργανικών ενώσεων μεταξύ διαφόρων επιλογών κάλυψης δαπέδου και εσωτερικών φινιρισμάτων.

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πιστοποίησης χαλιών και μοκετών με το πιστοποιητικό cri green label plus , εξετάζει ολόκληρο το προϊόν και τη σύνθεση αυτού για επιπρόσθετα , κόλλες , χρωστικές και υλικά .Πιστοποιεί ένα προϊόν μόνο εάν έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανονισμούς για την εκπομπή κ χρήση των παραπάνω ουσιών.

Πιστοποιημένη από το CRI είναι η συλλογή μοκετών μας, Coronation.