Πρέπει το χαλί να είναι ίδιο σε σαλόνι και τραπεζαρία; Ενδιαφέρουσες προτάσεις διακόσμησης

Στα περισσότερα σπίτια, το σαλόνι με την τραπεζαρία είναι σε ενιαίο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι η διακόσμησή τους θα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Παρόλο που στην καθημερινότητα το σαλόνι βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ η τραπεζαρία έρχεται στο προσκήνιο σε συγκεκριμένες περιστάσεις, το να βρούμε έναν τρόπο να αναδείξουμε αρμονικά και τα δύο σημεία είναι πολύ σημαντικό για την ομοιομορφία του design.

Έτσι, λοιπόν, πολλοί αναρωτιούνται αν θα πρέπει το χαλί του σαλονιού να είναι ίδιο με αυτό της τραπεζαρίας. Η σύντομη απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι μια λύση, αλλά από την άλλη δεν είναι και υποχρεωτικό.

Το βασικό είναι να γνωρίζετε τις επιλογές σας, ώστε να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει στα γούστα και το στυλ του σπιτιού σας. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τους τρεις τρόπους, για να συνδυάσετε το χαλί του σαλονιού με της τραπεζαρίας.

Ίδιο χαλί σε σαλόνι και τραπεζαρία

Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγετε δύο χαλιά που είναι ίδια ως προς το υλικό, τα χρώματα και τα μοτίβα, αν και βεβαίως δεν χρειάζεται να είναι ίδια ως προς το μέγεθος. Άλλωστε, το μέγεθος θα διαμορφωθεί, έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το μέγεθος των επίπλων.

Μια τέτοια επιλογή είναι καλή στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Αν το σαλόνι και η τραπεζαρία γειτνιάζουν απόλυτα μεταξύ τους.
  • Αν η διακόσμηση και η επίπλωση στους δύο χώρους διαφέρει πολύ, οπότε ψάχνετε ένα συνεκτικό σημείο που θα δώσει ομοιομορφία.
  • Αν το χαλί είναι αρκετά ιδιαίτερο και πρωτότυπο, οπότε δεν μπορεί να ταιριάξει με τίποτα άλλο.

χαλι τραπεζαριας και σαλονιου

Συμπληρωματικά χαλιά

Η πιο καλαίσθητη λύση από διακοσμητικής άποψης είναι να τοποθετήσετε δύο χαλιά που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, όμως δεν είναι ίδια. Για παράδειγμα, μπορεί το ένα να είναι δίχρωμο με γεωμετρικά σχέδια και το άλλο μονόχρωμο στο ένα από τα δύο χρώματα. Ή μπορεί τα μοτίβα να είναι ελαφρώς διαφορετικά, αλλά τα χρώματα σε παρόμοιες αποχρώσεις.

Αυτό το καλά δοκιμασμένο στυλ ταιριάζει, όταν:

  • Ο ένας χώρος διαφέρει αρκετά, αλλά όχι υπερβολικά από τον άλλο. Για παράδειγμα, αν το σαλόνι είναι αρκετά φορτωμένο στη διακόσμηση, τότε ένα μονόχρωμο χαλί είναι μονόδρομος, όμως ένα πιο πληθωρικό χαλί σε ίδια χρώματα και υφή μπορεί να τοποθετηθεί στην τραπεζαρία που είναι πιο «ήσυχη» και λιτή.
  • Αν τα χρώματα και τα μοτίβα του ενός χαλιού είναι πολύ έντονα, καλό είναι να περιοριστεί σε ένα κομμάτι και το άλλο να το συμπληρώνει σε πιο minimal αισθητική.

χαλια σαλονιου

Χαλιά διαφορετικά μεταξύ τους

Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί σωστά, όταν το σαλόνι και η τραπεζαρία είναι ενιαία. Αν, όμως, πρόκειται για δύο διαφορετικούς χώρους που χωρίζονται, για παράδειγμα, με συρόμενη πόρτα ή με κάποιο ογκώδες έπιπλο, όπως μια βιβλιοθήκη, τότε θα μπορούσατε να το σκεφθείτε.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρώματα των χαλιών θα πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους (π.χ. να είναι και τα δύο σε θερμές ή ψυχρές αποχρώσεις), όμως μπορείτε να παίξετε με διαφορετικές υφές. Ειδικά αν η διακόσμηση και η επίπλωση διαφέρουν αρκετά, τότε κάθε διαφορετική υφή θα αναδείξει και τον εκάστοτε χώρο, όπως του αρμόζει.

 

Δείτε τη μεγάλη μας ποικιλία σε χαλιά τραπεζαρίας και χαλιά σαλονιού που συνοδεύονται από 2 χρόνια εγγύηση και νόμιμες πιστοποιήσεις για την ασφάλειά τους και διαμορφώστε το σπίτι σας όπως το ονειρεύεστε!