Συμβουλές καθαρισμού και συντήρησης χαλιών για διαχειριστές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διευθυντές εγκαταστάσεων.

Για τους κανόνες φροντίδας της υγιεινής σας πρέπει να εστιάζετε στις ασθένειες αλλά και στον προϋπολογισμό. Το χαλί δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομικά προσιτό για να εγκατασταθεί αλλά πρέπει να καθαρίζεται σωστά και να συντηρείται, αυτό προεξοφλεί και την πολυετή χρήση του .Ακόμη καλύτερα, ενισχύει τη συνολική ασφάλεια του περιβάλλοντος φροντίδας της υγείας σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε…

·       Το χαλί είναι οικονομικά αποδοτικό. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι 65% φθηνότερη η συντήρηση ενός χαλιού από ότι η συντήρηση σκληρού δαπέδου. Ενώ η αγορά και η εγκατάσταση σκληρού δαπέδου φαίνεται λιγότερο ακριβή σε μικρή χρονική περίοδο, το πραγματικό κόστος εργασίας, οι προμήθειες και ο εξοπλισμός πάνω από μια μέση διάρκεια ζωής 22 ετών, κάνει το χαλί να είναι πιο αποδοτικό σαν επιλογή.

·       Οι σκληρές επιφάνειες δαπέδων χρειάζονται 2 1/2 φορές περισσότερο καθαρισμό απ’ ότι τον καθαρισμό χαλιών σε ετήσια βάση. Αυξάνοντας τον χρόνο συντήρησης και επηρεάζοντας το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, τα είδη καθαρισμού σκληρών επιφανειών δαπέδων μπορούν να είναι σχεδόν 7 φορές πιο ακριβά από τα είδη καθαρισμού χαλιών.

·       Για την εξασφάλιση ζωής του χαλιού σας, καθαρίστε με προϊόντα όπου έχουν τη σφραγίδα του CRI (carpet and rug institute).
Το CRI δημιούργησε το πρόγραμμα πιστοποίησης «SOA» έτσι ώστε να βοηθήσει τους πελάτες του να αναγνωρίζουν τα προϊόντα καθαρισμού των χαλιών που καθαρίζουν αποτελεσματικά χωρίς να βλάπτεται το χαλί.
Για την λίστα των προϊόντων αυτών κάντε κλικ στην σελίδα carpet-rug.org.

·       Το SOA είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι ανεξάρτητες δοκιμές δείχνουν ότι πολλά απορρυπαντικά καθαρισμού και αφαίρεσης τοπικών λεκέδων δεν καθαρίζουν καλύτερα από το νερό. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να αφήσει ένα κολλώδες υπόλειμμα που προσελκύει ξηρό χώμα με ταχύτερο ρυθμό.

·       To σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να διατηρηθεί το χαλί καθαρό, το 90-95% των ξηρών λεκέδων μπορούν να απομακρυνθούν απ’ το χαλί ακολουθώντας ένα χρονοδιάγραμμα ρουτίνας. Υπάρχουν επίσης, μεγάλες διαφορές μεταξύ των ηλεκτρικών σκουπών όσον αφορά τη δυνατότητα τους να απορροφούν ξηρό χώμα .

·       Το χαλί επίσης ωφελεί στην υγεία καθώς λειτουργεί σαν μία μαλακή επιφάνεια κατά την πτώση και έτσι μειώνεται η πιθανότητα για τραυματισμούς. Μελέτες σε νοσοκομεία δείχνουν πως περιστατικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας όπου γλιστρούν ή πέφτουν πάνω σε χαλί/μοκέτα τραυματίζονται λιγότερο σε σχέση με τα άτομα που πέφτουν σε κάποια σκληρή επιφάνεια.