χαλι για διαδρομο

Τι χαλί να βάλω στο διάδρομο; Προτάσεις και ιδέες

Λατρεύουμε τα χαλιά στο σαλόνι, επιλέγουμε με ενδιαφέρον χαλιά για την κρεβατοκάμαρα και το γραφείο, ενώ σιγά σιγά έχει αρχίσει να γίνεται σαφές το πόσο πολύ χρειάζονται και τα χαλιά στην κουζίνα. Τι γίνεται, όμως, με τα χαλιά για το διάδρομο;

Η αλήθεια είναι ότι ο διάδρομος είναι ένα αρκετά παραμελημένο σημείο του σπιτιού, με αποτέλεσμα σπανίως να έχει χαρακτήρα και όμορφη διακόσμηση. Είναι απλώς ένας διεκπεραιωτικός χώρος. Αλλά γιατί να μην αλλάξει αυτό; Ένα χαλί μπορεί να δώσει χρώμα και στυλ στον διάδρομο και κατά συνέπεια σε όλο το σπίτι.

Παράλληλα, αν ο διάδρομος είναι φαρδύς, μπορεί να συνδυαστεί και με διάφορα διακοσμητικά στοιχεία ή ακόμα και ένα μικρό έπιπλο, ώστε να τον αξιοποιήσετε τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το χαλί του διαδρόμου, για να πετύχετε ένα ξεχωριστό και ταιριαστό αποτέλεσμα.

Υλικό

υλικο χαλιου

Το βασικό πράγμα που χρειάζεται προσοχή είναι το υλικό του χαλιού. Καθώς ο διάδρομος είναι το σημείο του σπιτιού με τη μεγαλύτερη κίνηση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέξετε ένα ευαίσθητο υλικό.

Τα συνθετικά χαλιά έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι πλένονται πολύ εύκολα και δεν λεκιάζουν στην  περίπτωση που τα νήματα τους έχουν υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία. Οπότε είναι ιδανικά, ακόμα και αν πατούν πάνω τους δεκάδες πόδια καθημερινά. Επιπλέον, είναι πολύ ανθεκτικά, ανάλογα βέβαια με τη ποιότητα του  υλικού των νημάτων και την συνολική πυκνότητα τους, οπότε μπορούν να φαίνονται σαν καινούρια ακόμα και μετά από κάποια χρόνια χρήσης.

Μέγεθος και σχήμα

μεγεθος χαλιου

Ο διάδρομος είναι συνήθως μακρόστενός, οπότε τα παραλληλόγραμμα χαλιά runner ταιριάζουν εξαιρετικά. Αν ο διάδρομος είναι τετράγωνος, τότε καλό είναι να επιλέξετε ένα τετράγωνο χαλί, γιατί το άλλο σχήμα θα δείχνει παράταιρο.

Από εκεί και πέρα, είναι δική σας απόφαση το πόσο μέρος του διαδρόμου θα αποφασίσετε να καλύψετε. Γενικά, δεν συνηθίζεται να καλύπτεται ολόκληρος, αλλά να μένει περιμετρικά αρκετός χώρος. Αν ο διάδρομος έχει μεγάλο μήκος, αναγκαστικά θα καλύψετε ένα μέρος του ή θα τοποθετήσετε δύο χαλιά runner.

Αν είναι πιο φαρδύς, τότε μπορείτε να καλύψετε το κέντρο του και περιμετρικά να τοποθετήσετε κάποιο έπιπλο, όπως μια μικρή βιβλιοθήκη, μακρόστενο πάγκο ή καλόγερο.

 

Χρώμα και μοτίβα

χαλια με μοτιβο

Τα μοτίβα στα χαλιά διαδρόμου είναι μια εξαιρετική ιδέα, γιατί οι περισσότεροι διάδρομοι είναι άδειοι. Έτσι, γεμίζετε τον χώρο και τον κάνετε ενδιαφέροντα χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε τίποτα και χωρίς να προκύπτει ένα υπερβολικό αποτέλεσμα.

Τα μοτίβα που συνήθως επιλέγονται είναι οι ρίγες, αλλά και διάφορα άλλα σχέδια, όπως ρόμβοι, έθνικ στοιχεία και αφηρημένα σχέδια.

Είτε, πάντως, επιλέξετε μονόχρωμο ή πολύχρωμο χαλί για τον διάδρομο, καλό είναι αυτό να είναι γενικά ανοιχτόχρωμο. Οι ανοιχτές και φωτεινές αποχρώσεις, όπως το μπεζ, το γαλάζιο και το κίτρινο, έχουν το εξαιρετικό πλεονέκτημα ότι μεγαλώνουν οπτικά τον χώρο, ο οποίος εκ των πραγμάτων στα περισσότερα σπίτια είναι περιορισμένος.

Αν, όμως, ο διάδρομος είναι αρκετά μεγάλος ή διαχωρίζει δύο ενιαίες επιφάνειες, τότε ένα πιο σκούρο χρώμα, όπως το καφέ, το μπορντό ή το μπλε, είναι ιδανικά, για να οριοθετήσουν τον χώρο και να τον κάνουν να δείχνει λιγότερο αχανής.

Στο Colore Colori μπορείτε να διαμορφώσετε οποιοδήποτε χαλί στο μέγεθος που επιθυμείτε, ώστε να ταιριάζει άψογα στον διάδρομο, όπως και σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας. Παράλληλα, όλα τα χαλιά έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία, ώστε να μη λεκιάζουν και  να έχουν αντιβακτηριδιακή προστασία. Δείτε τη μεγάλη ποικιλία σε μονόχρωμα χαλιά και χαλιά με σχέδια.