Ανθεκτικά

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα, παίζουν οι διαφορετικές ποιότητες νημάτων, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα της ύφανσης (βάρος νήματος ανά τετραγωνικό μέτρο), δημιουργούν κατηγορίες χαλιών και μοκετών για ελαφριά ή περιστασιακή χρήση, μέτρια, μέτρια προς έντονη, και έντονη οικιακή χρήση.

Για να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέξουν το κατάλληλο χαλί και μοκέτα για το χώρο τους, οι Ευρωπαϊκές βιομηχανίες επινόησαν ένα σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας με εικονίδια. Αυτά τα εικονίδια ανταποκρίνονται σε ένα μεγάλο αριθμό απαιτήσεων και δίνουν τις απαραίτητες επεξηγήσεις και πληροφορίες στους καταναλωτές, σχετικά με τα χαρακτηριστικά των χαλιών ή μοκετών, ώστε να μπορούν να επιλέξουν την σωστή ποιότητα, ανάλογα με τον χώρο και τον τρόπο ζωής τους.

Το κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά απεικονίζονται με ένα μοναδικό, ατομικό σύμβολο. Μερικά από αυτά είναι :

Ελαφριά ή περιστασιακή χρήση

Ελαφριά ή περιστασιακή χρήση

Μέτρια χρήση

Μέτρια χρήση

Έντονη χρήση

Μέτρια προς έντονη χρήση

Μέτρια προς έντονη χρήση

Έντονη χρήση

Αντιστατική

Αντιστατική

Αγώγιμο

Αγώγιμο

Βραδύκαυστο, δεν συντηρεί τη φλόγα

Βραδύκαυστο, δεν συντηρεί τη φλόγα

Υποδαπέδια Θέρμανση

Υποδαπέδια θέρμανση

Αντοχή σε καρέκλες με ροδάκια

Αντοχή σε καρέκλες με ροδάκια

Ιδανικό για σκαλοπάτια

Ιδανικό για σκαλοπάτια

Βαθμός πολυτέλειας

Ανεξίτηλο

Ηχοαπορροφητική

Ηχοαπορροφητική

Δεν διαχέει τον ήχο

Σημαντικό

Παρακάτω, περιγράφεται απόσπασμα έρευνας από Αμερικανούς επιστήμονες, που δημοσιεύτηκε στην Washington, 12 Αυγούστου το 1930,  για την καταπόνηση που δέχονται τα χαλιά στο πέλος τους, κατά την διάρκεια του περπατήματος. Οι επιστήμονες μέτρησαν ότι, καθώς περπατάει ένας ενήλικας επάνω στο χαλί, με κάθε του βήμα, ασκείται  2 ή 3 φορές μεγαλύτερη πίεση από το βάρος του σώματος του (δηλαδή το διπλάσιο ή τριπλάσιο βάρος) στο πέλος του χαλιού-μοκέτας.

Σε όλο το βήμα υπάρχει μια ορισμένη δυναμική ολίσθησης, μεταξύ του παπουτσιού και του χαλιού, πρώτα προς τα εμπρός και στη συνέχεια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η οριζόντια περιστροφική κίνηση, τείνει να περιστρέφει το πέλος του νήματος και έτσι να αυξάνει τις καταπονήσεις στις ίνες του. Ως αποτέλεσμα αυτής της κάμψης, της ολίσθησης, του στριψίματος  και της συμπίεσης του πέλους, οι ίνες βαθμιαία εξασθενίζουν, σπάζονται ή εξάγονται από τη βάση του χαλιού.

Το παραπάνω απόσπασμα, που περιγράφει τις πολλαπλές δυνάμεις που ασκούνται κατά το περπάτημα στο χαλί, μας δίνει να καταλάβουμε την έντονη φθορά στην οποία υπόκειται, αλλά και τη σημαντικότητα της επιλογής, βάσει κριτηρίων και προδιαγραφών, που καθιστούν ένα χαλί, μια ιδανική επιλογή για να ανταποκριθεί στη χρήση για την οποία προορίζεται. Κατά την επιλογή των χαλιών μας, θα βρείτε όλες αυτές τις πληροφορίες στο Colore Colori αυτοκόλλητοπου βρίσκεται κολλημένο στο υπόστρωμα των χαλιών μας, οι οποίες θα σας καθοδηγήσουν σε μια έξυπνη αγορά!

Μελετώντας τα χαρακτηριστικά των προϊόντων μας, μπορείτε να διαλέξετε το κατάλληλο χαλί για τον κάθε διαφορετικό οικιακό χώρο (κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα, παιδικό δωμάτιο, διάδρομο), έτσι ώστε να μπορεί να σας παρέχει την ανάλογη απόδοση στην χρήση του.

Colore Colori, Ξέρεις Που Πατάς!