Συμβουλές Φροντίδας Χαλιών

Άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση των λεκέδων όταν είναι ακόμα φρέσκοι. Ανεξάρτητα από την ποσότητα και το είδος του λεκέ, χρησιμοποιήστε λευκό χαρτί κουζίνας ταμπονάροντας πάνω στο λεκέ με κατεύθυνση από τα άκρα του λεκέ προς το κέντρο. Κάθε προσπάθεια καθαρισμού πρέπει να γίνεται με καθαρό χαρτί έως ότου απορροφηθεί ο λεκές. Αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος να απλώσετε τον λεκέ περισσότερο.

Σε περίπτωση που έμειναν υπολείμματα λεκέ στο πέλος του χαλιού/μοκέτας, χρησιμοποιήστε άμεσα κάποιο σαμπουάν αραιωμένο με χλιαρό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή .

Αντιμετώπιση δύσκολων λεκέδων

Λεκές Καθαρισμός
Λάδι Σαμπουάν και αν χρειαστεί, ξύδι και νερό.
Βούτυρο Ζεστό σιδέρωμα (περίπου 60 Co) πάνω από ένα ύφασμα και μετά σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Αυγό Σαμπουάν με νερό
Καφές/αναψυκτικό Σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Μπύρα Σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Αλκοόλ Σαμπουάν με ξύδι και νερό.
Μαρμελάδα/μέλι Χλιαρό νερό και πανί.
Τσίχλα Καθαρίστε με ειδικό προϊόν για αφαίρεση λεκέδων, καλύψτε με πάγο μέχρι να σκληρύνει η τσίχλα, αφαιρέστε την με μαχαίρι ή κουτάλι, παρατηρώντας την κατεύθυνση της ίνας.
Κόλα μοκέτας Αφαιρέστε αμέσως με ασετόν ή αλκοόλ.
Κραγιόν Σαμπουάν με νερό και οινόπνευμα, αν χρειαστεί.
Βερνίκι Μαλακώστε με ασετόν και μετά ξεβγάλτε με νερό.
Λάσπη Αφήστε να στεγνώσει. Έπειτα βούρτσισμα και ηλεκτρική σκούπα.
Γράσο Ρίξτε καθαρό αλκοόλ, αφήστε να εξατμιστεί και μετά καθαρίστε με σαμπουάν, ξύδι και νερό.

Φύλαξη: Tα χαλιά/μοκέτες πρέπει να φυλάσσονται τυλιγμένα σε ρολό, τοποθετημένα σε οριζόντια θέση προς αποφυγή τσαλακωμάτων, μακριά από υγρασία και ήλιο.

Φροντίστε η σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας να είναι πάντα καθαρή. Το σκούπισμα του χαλιού/μοκέτας πρέπει να γίνεται από την αντίθετη πλευρά, προς τη φορά του πέλους.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από το μεγαλύτερο βαθμό αντίστασης κατά τη μετακίνηση του πέλματος της σκούπας. Αυτός ο τρόπος σκουπίσματος είναι αποτελεσματικός διότι απορροφάται η σκόνη που έχει σταθεί στις ρίζες των νημάτων, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία.

Επιπροσθέτως η παραμονή της σκόνης δημιουργεί τριβή στα νήματα με συνέπεια να κόβονται ίνες και να χάνεται μέρος του όγκου του χαλιού/μοκέτας σε μορφή χνουδιών.

Όταν αγοράζετε χαλί/μοκέτα να ρωτάτε πάντα τον πωλητή για το αν διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας.

Όταν διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας, τα νήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πολύ καλά επεξεργασμένα ώστε να αντιστέκονται στους λεκέδες. Μπορείτε να ζητήσετε από τον πωλητή να σας κάνει ένα μικρό τεστ.

 1. Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα από 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη χρήση.
 2. Χρησιμοποιήστε 1-2 πατάκια στην εξώπορτα για την συγκράτηση ανεπιθύμητων ουσιών και σκόνης για να μην τα μεταφέρετε στο χαλί/μοκέτα σας.
 3. Αποφύγετε τη μετακίνησή σας στο εσωτερικό του σπιτιού με τα υποδήματά σας. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ πιο ευχάριστη και απολαυστική η αμεσότητα της επαφής σας με το χαλί/μοκέτα.
 4. Όταν σκουπίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα το χαλί/μοκέτα, δεν ωφελεί να το τινάζετε γιατί μπορεί να προκληθεί φθορά στα στημόνια του και να χρειαστεί επισκευή.
 5. Μία φορά το χρόνο, (ανάλογα με τη χρήση) πριν τη φύλαξη, να γίνεται βαθύς καθαρισμός από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.
 6. Άμεση επέμβαση για την απομάκρυνση των λεκέδων όταν είναι ακόμα φρέσκοι.
 7. Τα χαλιά/μοκέτες να φυλάσσονται άριστα τυλιγμένα σε ρολό, τοποθετημένα σε οριζόντια θέση, επάνω σε επίπεδη επιφάνεια, προς αποφυγή τσαλακωμάτων στο υπόστρωμα και το πέλος. Μακριά από υγρασία και ήλιο.

Αν δεν παραδώσετε το χαλί/μοκέτα σε ταπητοκαθαριστήριο για καθαρισμό και φύλαξη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το πλύνετε με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο:

 • Σκουπίστε πολύ καλά με ηλεκτρική σκούπα.
 • Χρησιμοποιήστε για την πλύση ειδικό σαμπουάν χαμηλού αφρού με τις οδηγίες του κατασκευαστή . Όταν τελειώσετε με τη διαδικασία πλυσίματος, το χαλί/μοκέτα πρέπει να τυλιχτεί σε ρολό. Να τοποθετηθεί με μικρή κλίση για να μπορεί να στραγγίσει. Φροντίστε ώστε η θέση του χαλιού/μοκέτας να είναι τέτοια που να μην επιτρέπει να τσακίσει το ρολό. Κατόπιν, απλώστε το χαλί/μοκέτα οριζόντια, μόνο σε σκιερό μέρος, μακριά από τον ήλιο.
  Φροντίστε να μην δημιουργηθούν τσαλακώματα στο υπόστρωμα και το πέλος. Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, να αερίζεται και το κάτω μέρος του χαλιού/μοκέτας. Είναι πολύ σημαντικό το χαλί/μοκέτα να έχει στεγνώσει εντός 24 ωρών. Καλό θα είναι να επιλέξετε μία ζεστή ημέρα με αρκετό αεράκι. Για το πλύσιμο χρησιμοποιήστε μία πολύ μαλακή βούρτσα κινούμενη προς τη φορά του πέλους και αντίστροφα .
  Οι συμβουλές αυτές είναι μόνο για χαλιά/μοκέτες μηχανής, συνθετικά.
  Για οποιοδήποτε άλλο τύπο νήματος και κατασκευής, συμβουλευτείτε το κατάστημα αγοράς ή τον ταπητοκαθαριστή σας.
 1. Το χαλί/μοκέτα που θα επιλέξετε πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας.
 2. Δεν πρέπει να βγάζει χνούδια ( δοκιμάστε το)
 3. Το πέλος του χαλιού/μοκέτας πρέπει να είναι χαμηλό 11-12cm.
 4. Nα διαθέτει μεγάλη πυκνότητα και στιβαρό πέλος. Ο συνδυασμός χαμηλό και στιβαρό πέλος, δημιουργεί μέγιστη αντίσταση στο πάτημα με μεγάλη διάρκεια στη χρήση και το χρόνο.
 5. Χρώματα λαμπερά και χαρούμενα επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του παιδιού.
 6. Επιλέξτε σχέδια διαχρονικά για να μη χρειαστεί αλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 7. Επιλέξτε με εύκαμπτο υπόστρωμα, χωρίς πρόσθετα και κόλλες.
 8. Προσοχή στις τεχνικές προδιαγραφές. Επιλέξτε το νήμα να είναι αντιστατικό για να σκουπίζεται εύκολα και να μην μαγνητίζει μικροσωματίδια και σκόνη.
 9. Πολύ σημαντικό το νήμα να έχει επεξεργασία τέτοια που να καθαρίζονται οι λεκέδες.
 10. Αν υπάρχουν λόγοι υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 1. Επειδή διαθέτει μέγιστη αντοχή και διπλάσιο χρόνο χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικονομικό οικογενειακό προϋπολογισμό.
 2. Διαθέτει αντίσταση στους λεκέδες και απαιτεί τον ελάχιστο ετήσιο καθαρισμό από εξειδικευμένο ταπητοκαθαρηστήριο. Εξοικονόμηση χρημάτων.
 3. Προσφέρει μέγιστη μόνωση της καλυμμένης επιφάνειας δαπέδου και μείωση της αίσθησης του κρύου. Εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι μοκέτες χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες , για σπιτική χρήση και για επαγγελματική χρήση ( επιχειρήσεις , ξενοδοχεία , πλοία κλπ).

Οι μοκέτες για σπιτική χρήση παράγονται με πέντε διαφορετικούς  τύπους ύφανσης όπως , shaggy ( φωτογραφία) , ξυρισμένο πέλος /Saxony ( φωτογραφία) , ανάγλυφες , μπουκλέ / berber ( φωτογραφία) , scroll ( φωτογραφία) , ψάθες ( φωτογραφία).

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα παίζουν οι διαφορετικές ποιότητες νημάτων που σε συνδυασμό με την πυκνότητα της ύφανσης, δημιουργούν κατηγορίες μοκετών με μέτρια, καλή ή μέγιστη ανθεκτικότητα χρήσης.

Ευρωπαϊκά σύμβολα ταξινόμησης  ποιότητας

Για να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέξουν την κατάλληλη  μοκέτα – χαλί για τον χώρο τους  οι βιομηχανίες  επινόησαν ένα ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης  ποιότητας χρησιμοποιώντας σύμβολα (εικονίδια) .

Αυτά τα σύμβολα δηλώνουν το κάθε ένα από αυτά , ένα διαφορετικό αριθμό απαιτήσεων  και αντοχής στην χρήση , περιγράφουν με ακρίβεια πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοκετών – χαλιών  στους καταναλωτές , για να μπορούν με ευκολία να επιλέξουν  τη σωστή ποιότητα  ανάλογα με τη χρήση του χώρου και τον τρόπο ζωής τους .

Μερικά από αυτά είναι :

  Ελαφριά ή περιστασιακή χρήση

 Μέτρια χρήση

 Πολύ έντονη χρήση

 Μέτρια προς  έντονη χρήση

 Αντιστατική

 Αγώγιμο

 Βραδύκαυστο, δεν συντηρεί τη φλόγα

 Υποδαπεδια Θέρμανση

 Αντοχή σε καρέκλες με ροδάκια

Ιδανικό για σκαλοπάτια

    Βαθμός Πολυτέλειας

 Ανεξίτηλο

 Ηχοαπορροφητική

 Δεν διαχέει τον ήχο

Συχνά, λαμβάνουμε παρόμοια γράμματα να εκφράζουν την ίδια ανησυχία. Μάθετε πώς να είστε οι πρώτοι που θα ξεχωρίζετε τα αυθεντικά Colore Colori!

«Μου αρέσουν πολύ τα χαλιά σας. Είναι αντιαλλεργικά και ως νέα μαμά, είναι το πρώτο που θα επέλεγα για το παιδί μου. Επισκέφθηκα 2 αποκλειστικούς αντιπροσώπους σας όμως και μπερδεύτηκα. Είδα κάποια χαλιά που έμοιαζαν πολύ με τα δικά σας και τα παρουσίαζαν ως Colore Colori. Κάποια από αυτά που έμοιαζαν με τα δικά σας, είχαν ακριβώς το ίδιο σχέδιο, αλλά έβγαιναν σε διαφορετικά χρώματα. Κατάλαβα ότι δεν ήταν στο site σας, γιατί το είχα μελετήσει καλά πριν πάω. Επίσης, μου είπαν ότι δεν βγαίνουν σε όποια διάσταση θέλω. Τι ισχύει ?»

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξω για να μην αγοράσω κάποιο προϊόν που μοιάζει, αλλά δεν είναι Colore Colori?

Αγαπητοί μας φίλοι! Για να μην προβληματίζεστε με το τι ισχύει και τι όχι, ΔΥΟ είναι οι ουσιαστικοί τρόποι για να ξεχωρίσετε τα αυθεντικά Colore Colori!

1) Ελέγχετε πάντα το πίσω μέρος του δείγματος χαλιού/ μοκέτας  που θα σας επιδείξουν στο μαγαζί που επισκεφθήκατε. ΟΛΑ τα χαλιά/ μοκέτες  της συλλογής μας έχουν στο πίσω μέρος τους την ταυτότητα γνησιότητας Colore Colori !

2) Ελέγχετε πάντα το πίσω μέρος του χαλιού που θα παραλάβετε ! ΟΛΑ τα χαλιά και οι μοκέτες της συλλογής μας δίνονται στον καταναλωτή με την ταυτότητα γνησιότητας Colore Colori!

Σε κάθε άλλη περίπτωση, το χαλί που σας παρουσιάζεται ή παραδίδεται δεν είναι Colore Colori και άρα δεν είναι πιστοποιημένο για μη αλλεργιογόνες χρωστικές ουσίες και σίγουρα δεν φέρει 2ετή εγγύση αντικατάστασης και επισκευής!

Όλα τα χαλιά της συλλογής μας διατίθονται στις επιθυμητές διαστάσεις που θα παραγγείλετε από το κατάστημα που θα επισκεφθείτε. Θέλω να μάθω περισσότερα για τις επιθυμητές διαστάσεις!

Τρόποι καθαρισμού από καθημερινούς λεκέδες