Πιστοποιήσεις μη αλλεργιογόνων

www.pro-dis.info

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές αναλύουν σε συνιστώσες όσον αφορά τα περιβαλλοντολογικά θέματα όταν είναι να αγοράσουν και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις πιστοποιήσεις. Θέλουν να είναι σίγουροι εάν ένα προϊόν είναι περιβαλλοντικά ασφαλές να χρησιμοποιηθεί και εάν έγινε σύμφωνα με πρότυπα «φιλικά προς το περιβάλλον». Τα χαλιά δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

GUT (www.pro-dis.info) είναι Ευρωπαϊκός οίκος δοκιμών. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για την ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού και των απαιτήσεων του για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (χαλιά – μοκέτες) χωρίς επιπτώσεις στην υγεία, για ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης.

Το GUT, όσον αφορά τις πιστοποιήσεις, είναι κάτι περισσότερο από μια νέα ετικέτα στα χαλιά – μοκέτες.

Είναι το ορατό σημάδι μιας ανανεωμένης εμπιστοσύνης στους τάπητες. Δεσμεύεται να είναι φιλικά προς τον χρήστη και φιλικά προς το περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των ταπήτων (χαλιά – μοκέτες), από την παραγωγή στην εγκατάσταση και από την χρήση στην ανακύκλωση. Τα πρότυπά του για τις πρώτες ύλες, τις πρόσθετες ουσίες και τις διαδικασίες παραγωγής είναι μοναδικά στην Ευρώπη.

Η πιστοποίηση ποιότητας είναι τα αποτελέσματα της επιθεώρησης μια σειρά από τεστ που έγιναν για την καταναλωτική ασφάλεια στα χαλιά/μοκέτες των βιομηχανιών που επέλεξαν να συμμορφωθούν κάτω από τις απαιτήσεις των προτύπων που έχουν καθιερωθεί και έχουν δείξει ότι αυτά τα αγαθά πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον χωρίς επιβλαβείς ουσίες. Η εντατική δοκιμή προϊόντων στις χημικές ουσίες και τις εκπομπές είναι η βάση για την καταναλωτική ασφάλεια.

Τεστ δοκιμών GUT για επιβλαβείς ουσίες
A) Λίστα ουσιών (πενταχλωροφαινόλη, οξικό άλας βινυλίου, φορμαλδεϋδη, επικίνδυνα φυτοφάρμακα, βουταδιένιο, χλωρίδιο βινυλίου)
Β) Εκπομπές με ανοχές κατώτατων ορίων για τολουόλιο, στυρόλιο, 4-vinyl-cyclohexene (χημικό συστατικό σε εποξικές ρητίνες), 4-phenylcclohexene, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, πτητικά οργανικά συστατικά.
Γ) Νέα μυρωδιά.

Αποτελέσματα
Το προϊόν πιστοποιείται όταν πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια των τεστ.
Α) Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες.
Β) Οι εκπομπές δεν έχουν υπερβεί τα κατώτατα όρια.
Γ) Δοκιμή μυρωδιάς: πέρασε.

Το προϊόν (χαλί – μοκέτα) καταχωρείται και παίρνει ένα μοναδικό νούμερο από την GUT (www.pro-dis.info)

Πρότυπο Oeko-Tex® Standard 100

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές αναλύουν σε συνιστώσες, όσον αφορά τα περιβαλλοντολογικά θέματα, όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα προϊόν. Θέλουν  να είναι σίγουροι, εάν κάποιο προϊόν παράχθηκε, σύμφωνα με πρότυπα «φιλικά προς το περιβάλλον» και αν είναι περιβαλλοντικά ασφαλές, για να χρησιμοποιηθεί. Φυσικά, τα χαλιά, δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

Oeko-Tex® Standard 100 www.oeko-tex.com, είναι Ευρωπαϊκός οίκος δοκιμών που παρέχει πιστοποιήσεις. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για την ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού και των απαιτήσεων του για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, (όπως χαλιά και μοκέτες)  χωρίς επιπτώσεις στην υγεία, για ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης.

Oeko-Tex® Standard 100 – Τι είναι;
Ο τίτλος του προϊόντος “Confidence in Textiles– textiles tested for harmful substances according to OEKO-TEX® Standard100” (εμπιστοσύνη στα κλωστοϋφαντουργικά, ελεγμένα για επιβλαβείς ουσίες, σύμφωνα με το Oeko-Tex Standard 100) είναι ένα ανεξάρτητο σύστημα πιστοποίησης, για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα όλων των ειδών.  Για να μπορέσει ένα υλικό να πιστοποιηθεί και να υποστηριχθεί με την ταμπέλα του Oeko-Tex, κάθε του κομμάτι χωρίς εξαίρεση, πρέπει να υπακούει με τα απαιτούμενα τεστ και κριτήριά του. Έτσι, όχι μόνο το εξωτερικό υλικό και τα ραμμένα νήματα, αλλά και τα συμπληρωματικά υλικά, όπως η κορδέλες, ταινίες, κορδόνια και το αφρώδες υλικό γεμίσματος, ή οποιαδήποτε επικάλυψη και στάμπες πρέπει να συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του ινστιτούτου.

Ο εργαστηριακός έλεγχος και η πιστοποίηση των υλικών γίνονται σε ένα από τα 15 Oeko-Tex μέλη/ινστιτούτα σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Στην Γερμανία και τη Γαλλία, τα πιστοποιητικά εκδίδονται από το κέντρο πιστοποίησης του Oeko-Tex.

Πιστοποίηση των χαλιών Colore Colori
Προϋπόθεση για την πιστοποίηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με το πρότυπο Oeko-Tex® Standard 100, είναι ότι όλα τα τμήματα ενός είδους προϊόντος, ανεξαιρέτως, θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια. Η πιστοποίηση ποιότητας, παραχωρείται ανάλογα με  τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, η οποία  περιλαμβάνει  μια σειρά από τεστ επάνω στα χαλιά και τις μοκέτες, που διεξάγονται για την ασφάλεια του καταναλωτή. Αφορά τις βιομηχανίες, που επέλεξαν να συμμορφωθούν με βάση τις απαιτήσεις των προτύπων αυτών, που έχουν καθιερωθεί και έχουν αποδείξει, ότι αυτά τα αγαθά, είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον διαβίωσης του, χωρίς να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες. Η εντατική δοκιμή προϊόντων για χημικές ουσίες και τυχόν εκπομπές, είναι η βάση για την καταναλωτική ασφάλεια.

Το Οeko-Tex, είναι κάτι περισσότερο από μια νέα ετικέτα στα χαλιά μας.

Η εταιρεία μας, δεσμεύεται, ότι τα χαλιά μας είναι φιλικά προς τον χρήστη και  προς το περιβάλλον, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την παραγωγή στην εγκατάσταση και από την χρήση στην ανακύκλωση. Τα πρότυπά του ινστιτούτου, για τις πρώτες ύλες, τις πρόσθετες ουσίες και τις διαδικασίες παραγωγής, είναι μοναδικά στην Ευρώπη.

Δηλαδή, τα χαλιά Colore Colori, ελέγχονται για την αρχική παραγωγή των νημάτων τους, ακόμη και τον έλεγχο φυτοφαρμάκων στη γιούτα, φυτό από το οποίο παράγεται το υπόστρωμα  των χαλιών. Επίσης, ελέγχεται η ποιότητα των βαφών του νήματος και τα ενδεχόμενα πρόσθετα υλικά ή κόλλες.

Τα χαλιά μας δοκιμάζονται επίσης, για την εξάτμιση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) σε θαλάμους δοκιμών εκπομπών. Η εξάτμιση αφορά την απελευθέρωση αερίου που διαλύθηκε, παγιδεύτηκε, καταψύχθηκε ή απορροφήθηκε σε κάποιο υλικό, όπως για παράδειγμα η κόλλα που περιέχουν κάποια χαλιά στο υπόστρωμά τους, μπορεί να εξάγει δύσοσμες πτητικές οργανικές ενώσεις. Τα χαλιά Colore Colori, δεν περιέχουν πρόσθετα και κόλλες.

Οι έλεγχοι αυτοί δεν περιλαμβάνουν μόνο τις επικίνδυνες και απαγορευμένες ουσίες αλλά και εκείνες που θεωρούνται επιβλαβείς για τη υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

Οι δοκιμές αυτές, έχουν αποδείξει ότι τα προϊόντα μας, καλύπτουν τις οικολογικές απαιτήσεις των προτύπων που έχουν καθιερωθεί προς το παρόν για τους τάπητες, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία.

Οι απαγορευμένες αυτές ουσίες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, ελέγχονται στα εργαστήρια διεξοδικά, προκειμένου να χορηγηθεί η πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100.

Το προϊόν, όταν περάσει με επιτυχία τα τεστ, καταχωρείται και παίρνει ένα μοναδικό νούμερο πχ. 11HTR 94219 από τον οίκο δοκιμών Hohenstein.

Με αυτό το νούμερο ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής, μπορεί να κάνει έλεγχο εγκυρότητας της πιστοποίησης, μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του ινστιτούτου www.oeko-tex.com.

Το τεστ δοκιμών Hohenstein για επιβλαβείς ουσίες περιλαμβάνει: 
– Συγκεκριμένες κατηγορίες αζωχρωμάτων*
– Καρκινογόνες και αλλεργιογόνες βαφές
– Φορμαλδεύδη*
– Φυτοφάρμακα
– Χλωριωμένες φαινόλες
– Χλωρο-οργανικά βενζόλια και τολουόλες
– Βαρέα μέταλλα
– Συνολικός μόλυβδος (Pb) και κάδμιο ( Cd)
– Perfluorooctane sulfonates (PFOS) , perfluorooctanic acid ( PFOA )
– Εντομοκτόνες ενώσεις ( TBT και DBT)
– Φθαλικά *
– Οργανοκασσιτερικές ενώσεις
– Βιολογικά δραστικά και φλογοεπιβραδυντικά προϊόντα ( αναφέρονται σε ειδικές διατάξεις)

*Ελεγχόμενοι δια νόμου παράμετροι στην Ευρώπη.

Oι κάτοχοι των πιστοποιητικών για τα οποία εκδόθηκε μία δήλωση συμμόρφωσης, σύμφωνα με το ISO 17050-1, είναι κάτω από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν την ένδειξη Oeko-Tex, μόνο στα προϊόντα που προσαρμόζονται και συνδέονται, με τα δείγματα που δοκιμάστηκαν αρχικά.

Κριτήρια
Κεντρική αξίωση του συστήματος STANDARD 100 by OEKO-TEX®, από την εισαγωγή του το 1992, είναι η ανάπτυξη κριτηρίων ελέγχου, οριακών τιμών και δοκιμαστικών μεθόδων με επιστημονική βάση. Βασιζόμενο στον ευρύ και αυστηρό κατάλογο μέτρων του με αρκετές εκατοντάδες νομοθετικά κατοχυρωμένες μεμονωμένες ουσίες, το σύστημα STANDARD 100 by OEKO-TEX® συνυπολογίζει τα εξής:

 • Σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως απαγορευμένα μέσα αζωχρωστικών ουσιών, φορμαλδεΰδη, πενταχλωροφαινόλη, κάδμιο, νικέλιο, κτλ..
 • Πολυάριθμα κρίσιμα για την υγεία χημικά, ακόμη και εάν δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί νομοθετικά.
 • Αξιώσεις των Παραρτημάτων XVII και XIV του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί Χημικών REACh, καθώς και του καταλόγου υποψηφίων ECHA SVHC, εφόσον είναι σχετικές, κατά την εκτίμηση των ειδικών ομάδων της κοινότητας OEKO-TEX®, για υφάσματα, ρουχισμό ή εξαρτήματα. Ως σχετικά διαβαθμισμένες συζητήσεις και εξελίξεις, στις ενημερώσεις του STANDARD 100 by OEKO-TEX® συνυπολογίζονται αξιώσεις το συντομότερο δυνατόν και κατά τον καλύτερο τρόπο.
 • Αξιώσεις των αμερικανικών CPSIA (Consumer Product Safety Improvement Acts) για το μόλυβδο.
 • Πολυάριθμες και σχετικές με το περιβάλλον κατηγορίες ουσιών

Οι έλεγχοι επιβλαβών ουσιών περιλαμβάνουν:

 • απαγορευμένες εκ της νομοθεσίας ουσίες και τις υποχρεωτικά ελεγχόμενες ουσίες
 • γνωστές επιβλαβείς για την υγεία ουσίες (για τις οποίες ωστόσο δεν υπάρχει ρύθμιση από νόμο)
 • καθώς και παραμέτρους για προληπτικά υγειονομικά μέτρα

Στο σύνολο τους οι απαιτήσεις, σαφώς, υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εθνικές νομοθεσίες.

Εργαστηριακοί έλεγχοι και κατηγορίες προϊόντων
Οι έλεγχοι επιβλαβών ουσιών της Oeko-Tex® προσανατολίζονται πάντα, στην πραγματική χρήση του κλωστοϋφαντουργικού είδους. Όσο πιο έντονη είναι η επαφή ενός προϊόντος με την επιδερμίδα του ανθρώπου, τόσο πιο αυστηρές είναι οι απαιτήσεις, για την ανθρώπινη οικολογία που πρέπει να πληροί.

Αντιστοίχως διαφοροποιούνται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων:

 • Κατηγορία προϊόντων Ι: κλωστοϋφαντουργικά είδη για μωρά και μικρά παιδιά έως 3 ετών (ενδυμασία, παιδικά χαλιά, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα, θηλειωτά υφάσματα κλπ.)
 • Κατηγορία προϊόντων ΙΙ: κλωστοϋφαντουργικά είδη που έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα (εσώρουχα, κλινοσκεπάσματα, κοντομάνικες φανέλες κλπ.)
 • Κατηγορία προϊόντων ΙΙΙ: κλωστοϋφαντουργικά είδη που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με την επιδερμίδα (σακάκια, παλτά κλπ.)
 • Κατηγορία προϊόντων IV: υλικά εξοπλισμών (κουρτίνες, χαλιά, τραπεζομάντιλα, επενδύσεις ταπετσαρισμένων επίπλων κλπ.)

Διαδικασία πιστοποίησης

 • Υποβολή αίτησης για πιστοποίηση της επιχείρησης σε ένα από τα 15 ινστιτούτα που ανήκουν στην Oeko-Tex®, συμπεριλαμβανομένη η υποβολή, αντιπροσωπευτικών υλικών δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο.
 • Εργαστηριακός έλεγχος μέσω του εντεταλμένου ινστιτούτου. Έκθεση, ελέγχου και εξέτασης στον αιτούντα.
 • Σε επιτυχή έλεγχο πρέπει ο αιτών να υποβάλει μια γραπτή δήλωση συμμόρφωσης, αναφορικά με το ότι τα παραγόμενα είδη, αντιστοιχούν στο ελεγμένο δείγμα. Πρέπει να παρασχεθούν αξιόπιστες αποδείξεις, ότι έχει υιοθετηθεί ένα κατάλληλο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου Oeko-Tex®.
 • Έκδοση πιστοποιητικού με ισχύ ενός έτους – στη Γερμανία και τη Γαλλία αυτό διεξάγεται μέσω της υπεύθυνης υπηρεσίας πιστοποίησης, στις υπόλοιπες χώρες μέσω του εντεταλμένου ινστιτούτου μέλους της Oeko-Tex®

Έλεγχοι εταιρειών
Για τη στοχευμένη υποστήριξη και βελτιστοποίηση της λειτουργικής διασφάλισης ποιότητας των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στο σύστημα OEKO-TEX®, τα ινστιτούτα μέλη της OEKO-TEX® διεξάγουν έναν έλεγχο στην αιτούσα επιχείρηση, ο οποίος αποτελεί υποχρεωτικό κομμάτι της πιστοποίησης. Η παρακολούθηση της εταιρείας λαμβάνει χώρα λίγο πριν ή λίγο μετά την έκδοση του πιστοποιητικού και επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Ερευνητικοί έλεγχοι
Η ομάδα Oeko-Tex® διεξάγει κάθε χρόνο ερευνητικούς ελέγχους σε πιστοποιημένα προϊόντα, σε έναν όγκο τουλάχιστο 20% όλων των προϊόντων, που έχουν ήδη πιστοποιηθεί. Γίνεται έλεγχος των διαθέσιμων στο εμπόριο ειδών με ετικέτα Oeko-Tex®, καθώς και σε υλικά δείγματα από τις επιχειρήσεις. Επίσης, ανεξάρτητοι ελεγκτές, στα πλαίσια απροειδοποίητων επισκέψεων, διεξάγουν δειγματοληπτικούς ελέγχους, στις επιχειρήσεις με πιστοποιητικό Oeko-Tex®.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι καταναλωτές αναλύουν σε συνιστώσες όσον αφορά τα περιβαλλοντολογικά θέματα όταν είναι να αγοράσουν. Θέλουν να είναι σίγουροι εάν ένα προϊόν είναι περιβαλλοντικά ασφαλές να χρησιμοποιηθεί και εάν έγινε σύμφωνα με πρότυπα «φιλικά προς το περιβάλλον». Τα χαλιά δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα.

Το αμερικάνικο Ινστιτούτο χαλιών και μοκετών (CRI), όσον αφορά τις πιστοποιήσεις, ελέγχει πάνω από το 95% του συνόλου των παραγωγών χαλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το CRI συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και διακίνηση χαλιών – μοκετών για να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των καταναλωτών και να τους δείξει πώς τα εν λόγω προϊόντα δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα Green Label Plus, έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει και να παρέχει εξασφαλίσεις και πιστοποιήσεις ότι τα χαλιά – μοκέτες πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια για χαμηλές εκπομπές χημικών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.

https://www.blauer-engel.de

Ο BlueAngel (BlauerEngel) είναι μια γερμανική πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών που έχει φιλικές προς το περιβάλλον πτυχές.

Aπονέμεται από το 1978, από την JuryUmweltzeichen, μια ομάδα που απαρτίζεται απο 13 ατόμα, οι οποίοι προέρχονται από οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, τη βιομηχανία, τα συνδικάτα, το εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις εκκλησίες.

Το BlueAngelείναι το παλαιότερο οικολογικό σήμα στον κόσμο και καλύπτει περίπου 10.000 προϊόντα, σε περίπου 80 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

Μετά την ένταξη του γερμανικού BlueAngelστην αγορά το 1978, ως το πρώτο παγκόσμιο περιβαλλοντικό σήμα, άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα, εισάγοντας τις δικές τους εθνικές και υπερεθνικές περιβαλλοντικές ετικέτες. Ο κοινός στόχος αυτών των ετικετών, είναι η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με φιλικά προϊόντα προς το περιβάλλον, παρέχοντας έτσι, παγκόσμια υποστήριξη στην περιβαλλοντική προστασία, που σχετίζεται με τα προϊόντα.

Ένα υγιές εσωτερικό κλίμα, χάρη στις μοκέτες  χωρίς επιβλαβείς ουσίες
Για τον καθένα, που η υγεία του, αλλά και της οικογένειάς του είναι πολύ σημαντική, κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια να επιλέξει μοκέτες, οικιακής χρήσης, συμβατά με το περιβάλλον. Ο φορέας Πιστοποίησης BlueAngel, δοκιμάζει την εξάτμιση πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) στις μοκέτες μας, σε δοκιμαστικούς θαλάμους εκπομπών. Η εξάτμιση, αφορά την απελευθέρωση αερίου που διαλύθηκε, παγιδεύτηκε, καταψύχθηκε ή απορροφήθηκε σε κάποιο υλικό. Όπως για παράδειγμα, είναι η κόλλα που περιέχουν κάποιες μοκέτες στο υπόστρωμά τους, που μπορεί να εξάγει δύσοσμα πτητικές οργανικές ενώσεις. Όποιος επιλέγει μοκέτες, όπως τις Twistτης ColoreColoriσυλλογής, που τους έχει απονεμηθεί,  οικολογικό σήμα BlueAngel, επιλέγει στο χώρο διαμονής του, επίσης ένα υγιές εσωτερικό κλίμα.

Τι υπάρχει πίσω από αυτό;
Τα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των μοκετών) και οι υπηρεσίες, που τους έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα BlueAngel, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, από άλλα συγκρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πολλοί καταναλωτές, θέτουν  την ερώτηση: “Πώς μπορώ να αγοράσω  χαλί ή μοκέτα, χωρίς να έχω καμία αμφιβολία;”  Κάθε φορά που αγοράζετε μια μοκέτα, αποφασίζετε τελικά, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, για το αντίκτυπό του στο νερό, το έδαφος, τον αέρα και πάνω από όλα, στην υγεία σας. Για να μπορέσετε να αποφασίζετε για τις αγορές σας, χρειάζεστε αξιόπιστες πληροφορίες, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις  που συνδέονται άμεσα και με την υγεία, οι οποίες  προκαλούνται από ένα οποιοδήποτε προϊόν. Και αυτό είναι ακριβώς που μπορεί να σας παρέχει η BlueAngel.

Η BlueAngelεγγυάται ότι ένα προϊόν, όπως η μοκέτα ή μια υπηρεσία, πληροί υψηλά πρότυπα, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, την υγεία και την απόδοση. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, αξιολογούνται πάντοτε καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Για κάθε μεμονωμένη ομάδα προϊόντων, αναπτύσσονται κριτήρια, που πρέπει να πληρούνται από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους απονέμεται η πιστοποίηση BlueAngel. Προκειμένου, να αντικατοπτρίζει την τεχνολογική πρόοδο, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Περιβάλλοντος, εξετάζει αυτά τα κριτήρια κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια. Αυτή η διαδικασία απαιτεί από τις εταιρείες, να βελτιώνουν διαρκώς, την φιλικότητα προς το περιβάλλον των προϊόντων τους, με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν μοκέτες με πιστοποίηση BlueAngel;
Οι μοκέτες Twistτης ColoreColoriσυλλογής μας,  που έχουν πιστοποιηθεί με το BlueAngel, πληρούν μια σειρά από κριτήρια, που αφορούν τις πτυχές σχετικά με το περιβάλλον και την υγεία. Η αγορά ενός προϊόντος με τη σήμανση BlueAngel, αποτελεί εγγύηση για τα προϊόντα με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγαλύτερη προστασία της υγείας, σε σύγκριση με πολλά άλλα προϊόντα που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Ο BlueEngel ως περιβαλλοντική ετικέτα, καλύπτει επίσης και τις απαιτήσεις για την προστασία της υγείας;
Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να διαχωριστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Οι απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος συνήθως εξυπηρετούν επίσης την προστασία της υγείας. Τα υλικά, όπως για παράδειγμα τα χρώματα των νημάτων, και οι κόλλες στα υποστρώματα μοκετών, διαμορφώνονται με βάση τις απαιτήσεις για την προστασία της υγείας. Ορισμένα οικολογικά σήματα BlueAngel, έχουν απονεμηθεί κυρίως, για λόγους υγειονομικής περίθαλψης (όπως για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, που μπορεί να έχει ο αέρας ενός εσωτερικού χώρου). Τα βασικά κριτήρια για την απονομή της πιστοποίησης, απαγορεύουν την χρήση καρκινογόνων ή άλλων επιβλαβών για την υγεία ουσιών σε προϊόντα BlueAngel.