Παπούτσια στο σπιτι

Πρέπει να Φοράμε Παπούτσια Μέσα στο Σπίτι; Οι Ειδικοί Απαντούν!

Αποτελεί ένα δίλημμα, με το οποίο όλοι κατά καιρούς έχουμε έρθει αντιμέτωποι. Να φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτι ή όχι;

Σε πολλούς, μπορεί η απάντηση να φαίνεται προφανής, όμως υπάρχουν και αρκετοί που δεν νιώθουν καθόλου άνετα να βγάζουν τα παπούτσια τους κάθε φορά που μπαίνουν σε ένα σπίτι (ακόμα και αν είναι το δικό τους).

Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε πρακτικής, έτσι ώστε μετά ο καθένας να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα με την ιδιοσυγκρασία και τις συνήθειές του. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.

Παπούτσια μέσα στο σπίτι: Τα κατά

Παπούτσια μέσα στο σπίτι: Τα κατά

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα παπούτσια μας έχουν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, μικρόβια και βρομιές. Περπατώντας στον δρόμο, σε δημόσιους χώρους και στο χώμα, οι σόλες των παπουτσιών μας έρχονται σε επαφή με ακαθαρσίες, περιττώματα και σκουπίδια, αλλά ακόμα και καρκινογόνες ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα. Και αυτό τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.

Μάλιστα, το λαστιχένιο υλικό της σόλας έχει ως αποτέλεσμα οι βρομιές αυτές να επικολλώνται πάνω, να παραμένουν εκεί για ώρα και ύστερα να φτάνουν στο πάτωμα του σπιτιού μας.

Με λίγα λόγια, αν κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια, όλα αυτά τα μικρόβια θα καταλήξουν πάνω στο χαλί, τη μοκέτα και τα πλακάκια. Αν στο σπίτι έχουμε παιδιά και ζώα, τα οποία κυλιούνται στο χαλί και το πάτωμα, τότε είναι αναμενόμενο ότι όλες αυτές οι βρομιές θα βρουν το τέλειο καταφύγιο πάνω στον καναπέ, τις πολυθρόνες ή ακόμα και το κρεβάτι.

Αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε παιδιά ή τα έχουμε τόσο πειθαρχημένα που πλένουν κατευθείαν τα χέρια τους μόλις πιάσουν το πάτωμα (πράγμα εντελώς απίθανο βέβαια), αρκεί όλες αυτές οι επικίνδυνες ουσίες να βρίσκονται στο πάτωμα, αφού τις εισπνέουμε μέσω της σκόνης.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η μεταφορά τέτοιων ουσιών στο σπίτι μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία μας. Τα μικρόβια που βρίσκονται στα περιττώματα, όπως το E.Coli, ευθύνονται για λοιμώξεις του εντερικού και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ συχνά μέσα στο σπίτι μπορεί να φέρουμε με τα παπούτσια μας αλλεργιογόνα, όπως γύρη.

Όλα τα παραπάνω είναι ακόμη πιο επικίνδυνα αν στο σπίτι ζουν ευπαθείς οργανισμοί, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι.

Παπούτσια μέσα στο σπίτι: Τα υπέρ

Παπούτσια μέσα στο σπίτι: Τα υπέρ

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι βέβαια να θυμόμαστε το εξής. Το ανθρώπινο σώμα έχει ειδικές γραμμές άμυνας, έτσι ώστε να καταπολεμά τα χιλιάδες μικρόβια, με τα οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή.

Ο οργανισμός μας δεν έρχεται σε επαφή με μικρόβια μόνο αν περπατάμε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Τα μικρόβια βρίσκονται κυριολεκτικά παντού και είναι αδύνατον να τα αποφύγουμε. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι καν παθογόνα, δηλαδή δεν προκαλούν λοιμώξεις και δεν μπορούν να μας βλάψουν. Αντίθετα, είναι ευεργετικά, αφού αποτελούν μέρος του μικροβιώματος του σώματός μας.

Παράλληλα, ακόμα και όταν μιλάμε για παθογόνα μικρόβια, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι κατάλληλο να τα αντιμετωπίσει. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο να έρχεται σε επαφή με μικρόβια, έτσι ώστε να μένει ενεργό και να ενδυναμώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά κάποιο σοβαρό μικρόβιο.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον εμφανίζουν αλλεργίες και αρρωσταίνουν πολύ συχνότερα σε σχέση με τα παιδιά που παίζουν ελεύθερα ή/και μένουν μαζί με κάποιο ζωάκι.

Συνεπώς, η πρακτική του να κυκλοφορεί κανείς με παπούτσια μέσα στο σπίτι δεν είναι τραγική για την υγεία του και είναι εξαιρετικά σπάνιο να του προκαλέσει κάποια σοβαρή ασθένεια.

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις το να περπατάμε με παπούτσια μέσα στο σπίτι επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας ή κοινωνικής ευπρέπειας. Για παράδειγμα, αν κάνουμε γυμναστική μέσα στο σπίτι, είναι απαραίτητο να φοράμε τα σωστά αθλητικά παπούτσια, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις περπατώντας ξυπόλητοι. Λόγοι ασφαλείας υπάρχουν και το καλοκαίρι, αφού το να περπατάμε ξυπόλητοι μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα λόγω γλιστρήματος.

Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι, κάθε φορά που καλούμε στο σπίτι καλεσμένους, καλό είναι να τους δίνουμε το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν να βγάλουν τα παπούτσια τους. Δεν νιώθουν όλοι άνετα να κυκλοφορούν με τις κάλτσες σε ξένο σπίτι, ενώ για πολλούς τα υποδήματά τους είναι κομμάτι του στυλ και της αμφίεσής τους.

Τελικά ποια είναι η σωστή πρακτική;

Οπωσδήποτε, αν θέλετε να έχετε ένα πεντακάθαρο σπίτι ή αν δεν θέλετε να το σφουγγαρίζετε συνεχώς, τότε είναι προτιμότερο να κυκλοφορείτε μέσα στο σπίτι με παντόφλες.

Ας κρατήσουμε, όμως, ότι αυτός ο γενικός κανόνας δεν πρέπει να είναι τόσο αυστηρός. Δεν πρόκειται να πάθετε κάτι σοβαρό αν μπείτε μέσα στο σπίτι με τα παπούτσια ούτε το όφελος του να τα αφήνετε εκτός σπιτιού είναι τόσο μεγάλο, ώστε να αξίζει να φέρετε σε δύσκολη θέση τους καλεσμένους σας.

Άλλωστε, το πρόβλημα της βρομιάς και των μικροβίων λύνεται πολύ απλά, αν έχετε στο σπίτι αλέκιαστα και αντιμικροβιακά χαλιά και μοκέτες, όπως της Colore Colori. Η ποιοτική σύνθεσή τους εξασφαλίζει ότι δεν μαγνητίζουν τα μικρόβια και τα αλλεργιογόνα, αλλά αντίθετα τα απωθούν. Επιπλέον, χάρη στην ειδική επεξεργασία τους είναι αδιαβροχοποιημένα, οπότε δεν απορροφούν τους λεκέδες. Έτσι, καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε ακόμα και αν το πιο βρώμικο παπούτσι ακουμπήσει πάνω στο ανοιχτόχρωμο ντελικάτο χαλί σας.

Δείτε όλη μας τη συλλογή σε άριστης ποιότητας χαλιά και μοκέτες, στα οποία αρκεί ένα σκούπισμα, για να γίνουν σαν καινούρια και να μην σας απασχολεί τίποτα!