παιδικα χαλια

Αν έχετε παιδιά & θέλετε να αγοράσετε χαλιά, πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε

Η σκέψη, ότι ένα σπίτι με παιδιά είναι δύσκολο να έχει και χαλιά, είναι κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς. Η αλήθεια είναι ότι χαλιά και παιδιά αποτελούν ένα δύσκολο συνδυασμό, όμως από την άλλη, τα χαλιά είναι απαραίτητα σε ένα σπίτι με παιδιά. Αφενός, κάνουν το δάπεδο πολύ πιο ασφαλές, αφού το σκληρό παρκέ ή το μάρμαρο είναι πραγματικά επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά που μπορεί να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Αφετέρου, συμβάλλουν στην ηχομόνωση του σπιτιού, ώστε το περιβάλλον να είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο, ενώ προσθέτουν και την αίσθηση της γλυκιάς θαλπωρής, για τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτική στιγμή για έναν γονιό, από όταν βλέπει τα παιδιά του να παίζουν ήσυχα πάνω στο μαλακό χαλί, γνωρίζοντας ότι είναι ασφαλή.

Ωστόσο, ανακύπτουν δύο ζητήματα με το θέμα χαλιών-παιδιών. Το πρώτο, είναι πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά από τα χαλιά, ώστε να μην παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Το δεύτερο, είναι πώς θα προστατεύσουμε τα χαλιά από τα παιδιά και τις ζημιές ή τους λεκέδες που μπορεί να προκαλέσουν. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε.

Ποια υλικά και προδιαγραφές είναι κατάλληλα για χαλιά σε σπίτια με παιδιά;

Για ένα σπίτι με μικρά παιδιά, το ζητούμενο είναι να έχουμε ανθεκτικά χαλιά, τα οποία δεν λεκιάζουν εύκολα και ταυτόχρονα διατηρούν αναλλοίωτη την υφή τους, παρά τα πολλά πλυσίματα και τις πιθανές ζημιές. Τα περισσότερα χαλιά που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, είναι υφασμένα με συνθετικά νήματα, όπως polyester ή polyester & heatset pp, acrylic, 100% heatset pp, 100% frize heatset pp merilon, 100% frize heatset pp, όπως επίσης και 100% microfiber polyester.

Το πρώτο σημαντικό όμως που χρειάζεται προσοχή πριν αγοράσει κάποιος χαλιά, είναι τα νήματα να έχουν σύγχρονη επεξεργασία για να μην απορροφούν τους λεκέδες.

Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι να επιλέξετε χαλιά με πυκνή ύφανση, με κοντά και λεπτά νήματα, για να δημιουργούν τον ιδανικό συνδυασμό ύψος πέλους και βάρος ανά m². Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούν να διαμορφώνουν στιβαρό και πυκνό πέλος, που θα ανταποκρίνεται επάξια σε χώρους με πολύ έντονη καθημερινή χρήση, έτσι ώστε να συνεχίζετε να έχετε ένα όμορφο και βιώσιμο αποτέλεσμα, όπου η σταδιακή φυσική φθορά τους να μην είναι εμφανή στο χρόνο.

Παραδείγματα επιλογής χαλιών με βάση την πυκνότητα τους είναι:

  • 10mm ύψος πέλους, με βάρος 3.000 gr/m² και 850.000 κόμπους (ιδανικό)
  • 11mm ύψος πέλους, με βάρος 3.000 gr/m² και 700.000 κόμπους (ιδανικό)
  • 12mm ύψος πέλους, με βάρος 2.650 gr/m² και 620.000 κόμπους (ικανοποιητικό)
  • 12mm ύψος πέλους, με βάρος 2.150 gr/m² και 480.000 κόμπους (μέτριο)

 

Όσο λιγότερο λοιπόν, είναι το βάρος των νημάτων και οι κόμποι της ύφανσης ανά m² , τόσο μειώνεται η πυκνότητα και παράλληλα η ανθεκτικότητα του χαλιού στην καθημερινή του χρήση.

Συμβουλές απομάκρυνσης του λεκέ την ώρα που συμβαίνει.

Σε χαλιά που έχουν νήματα με σύγχρονη ειδική επεξεργασία όπως προαναφέρθηκε, σαν αυτή των Colore Colori, ο τρόπος καθαρισμού των λεκέδων είναι πολύ απλός. Δηλαδή, παίρνουμε χαρτί κουζίνας, με το οποίο ταμποναριστά πατάμε με αυτό πάνω στο λεκέ για να τον απορροφήσει, χωρίς όμως να τον εξαπλώνουμε στην ευρύτερη επιφάνεια του χαλιού. Το χρησιμοποιημένο χαρτί που απορρόφησε ένα μέρος του λεκέ το πετάμε και χρησιμοποιούμε ένα άλλο καθαρό, επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία 6 με 7 φορές, μέχρι να απορροφηθεί και να εξαφανιστεί πλήρως. Όσο πιο σύντομα επέμβουμε για τον καθαρισμό του, τόσο αυξάνουμε την δυνατότητα να καθαριστεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Διαφορετικά, στην περίπτωση που έχει απομείνει αχνά λίγος λεκές,  χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν για μοκέτες και χαλιά, ακολουθώντας ακριβώς πάλι την ίδια διαδικασία όπως πριν με το χαρτί κουζίνας.

Δείτε τα βίντεο καθαρισμού ή διαβάστε τις Συμβουλές Φροντίδας Χαλιών Colore Colori

Ποιες ιδιότητες πρέπει να έχει το χαλί για να είναι φιλικό προς τα παιδιά;

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας, από ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να τους προκαλέσει ένα χαλί. Πέρα από το γεγονός, ότι είναι απαραίτητο το χαλί να σκουπίζεται σχολαστικά με ηλεκτρική σκούπα, το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα για να απομακρύνεται η σκόνη που μαζεύει, δεν αρκεί μόνο αυτό. Καλό είναι, να πλένονται όλα τα χαλιά μία φορά το εξάμηνο, με βαθύ καθαρισμό, σε κάποιο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο. Φυσικά, είναι ύψιστης σημασίας, κατά την έρευνα αγοράς κάθε χαλιού, να προσέχετε αυτό να είναι φιλικό προς τα παιδιά, δηλαδή να μην περιέχει τοξικές χρωστικές ουσίες, οι οποίες ενδέχεται να του προκαλέσουν αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και δερματικά εξανθήματα, όταν έρχεται σε απευθείας επαφή με την επιφάνεια του.

Δείτε στο Colore Colori μια μεγάλη συλλογή από παιδικά χαλιά που είναι ιδανικά για σπίτια με παιδιά, καθώς διαθέτουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με πιστοποίηση για την αντιαλλεργική και αντιμικροβιακή τους σύνθεση, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την ανθεκτική τους ιδιότητα απέναντι στους λεκέδες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΛΙΑ