Ποια είναι τα οφέλη των μοκετών για την ακουστική και ενεργειακή απόδοση;

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς, η δημιουργία ενός γαλήνιου περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς, οι οποίοι για να πετύχουν τον σκοπό τους καταφεύγουν σε διάφορες λύσεις. Μια λύση που παραβλέπουν όμως συχνά είναι η τοποθέτηση μοκετών. Πράγματι, εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, οι μοκέτες προσφέρουν μια μεγάλη σειρά από οφέλη, ιδιαίτερα ως προς την καλή ακουστική και την ενεργειακή απόδοση του χώρου. 

 

Πώς όμως οι μοκέτες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτούς τους τομείς; Ας δούμε λοιπόν παρακάτω.

Μοκέτα και μείωση των θορύβων

Όταν περπατάτε στο σπίτι, βάζετε μουσική, τραγουδάτε, ή κάνετε γενικότερα κάποιον θόρυβο, δημιουργούνται ηχητικά κύματα τα οποία αντανακλώνται στο δάπεδο. Οι δονήσεις αυτές  παρατηρούνται και από την άλλη πλευρά του δαπέδου, δηλαδή στο ταβάνι των από κάτω, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις με τους γείτονες.

 

Τα πράγματα όμως αλλάζουν σε έναν χώρο με μοκέτες. Οι μοκέτες έχουν την δυνατότητα να απορροφούν ήχους όπως για παράδειγμα αυτούς των βημάτων, ή των διαφόρων αντικειμένων που πέφτουν, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μια γαλήνια ατμόσφαιρα. 

 

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνουν την ηχώ και την αντήχηση, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνουν την καλή ακουστική ενός δωματίου. Οι συζητήσεις μπορούν να είναι πιο εύκολες και ξεκούραστες, ενώ βελτιώνεται η ποιότητα ήχου των διαφόρων συσκευών, όπως για παράδειγμα της τηλεόρασης.

Μοκέτα και ενεργειακή αποδοτικότητα

Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι δρουν σαν φυσικοί μονωτές, παρέχοντας μια επιπλέον στοιβάδα θερμικής αντίστασης. Δηλαδή, παγιδεύουν τον αέρα στις ίνες τους, λειτουργώντας σαν ένα φράγμα ενάντια στην μεταφορά κρύου και θερμότητας. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας, ελαττώνοντας το ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί για θέρμανση.

 

Η ιδιότητα αυτή όμως βοηθά εξίσου στην μείωση της εξάρτησης από τις θερμαντικές συσκευές. Με την διατήρηση των ζεστών θερμοκρασιών τον χειμώνα και των ψυχρών το καλοκαίρι, απαιτείται λιγότερη ενέργεια για να φτάσει η θερμοκρασία του δωματίου στα επιθυμητά επίπεδα.

Πώς να ενισχύσετε την καλή ηχομόνωση και την ενεργειακή αποδοτικότητα του χώρου

Εκτός όμως από την προσθήκη της μοκέτας, υπάρχουν μερικές ακόμη συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε την καλή ακουστική και την ενεργειακή απόδοση του χώρου σας. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

 

  • Χρησιμοποιήστε βιβλιοθήκες: Το χαρτί των βιβλίων έχει την ιδιότητα να απορροφά διάφορους θορύβους. Τοποθετήστε λοιπόν τη βιβλιοθήκη σας σε ένα σημείο που ο θόρυβος είναι έντονος. Μη διστάσετε να τοποθετήσετε μπροστά από τη βιβλιοθήκη την αγαπημένη σας μοκέτα, αλλά και μερικές μαξιλάρες για να δημιουργήσετε μια γωνιά ανάγνωσης.
  • Διακοσμήστε τους τοίχους με ύφασμα: Σε περίπτωση που έχετε μοκέτες με ενδιαφέροντα μοτίβα, ή διακοσμητικά χαλιά, μη διστάσετε να τα κρεμάσετε στον τοίχο. Θα ενισχύσετε όχι μόνο την καλή ακουστική του δωματίου, αλλά και την ζεστασιά του.
  • Τοποθετήστε αεροστόπ πόρτας: Το αεροστόπ πόρτας είναι κατασκευασμένο από  καουτσούκ ή κάποιο αφρώδες υλικό και τοποθετείται κάτω από την πόρτα, γεμίζοντας το κενό που υπάρχει ανάμεσα σε αυτή και το δάπεδο. Με τον τρόπο αυτό, παρεμποδίζεται η μεταφορά της θερμότητας από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αλλά και από το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Ανακαλύψτε στην Colore Colori μια μεγάλη συλλογή από μοκέτες, οι οποίες διακρίνονται για την ποιότητα κατασκευής τους, την καλή τους εμφάνιση, καθώς και τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.