Μοκετες οδηγος αγορας

Μοκέτες – Οδηγός αγοράς και συμβουλές

Οι μοκέτες έχουν επανέλθει δυναμικά στη μόδα και επιλέγονται ολοένα και συχνότερα για τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν. Από μεγάλες εγκαταστάσεις και γραφεία μέχρι καλαίσθητα σπίτια που επιζητούν τη θαλπωρή που προσφέρει μια μοκέτα, πρόκειται για μια τάση που κυριαρχεί ξανά και μας αρέσει πολύ.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε κι εσείς να ντύσετε το δάπεδό σας με μια κομψή μοκέτα, διαβάστε παρακάτω τον πλήρη οδηγό αγοράς για μοκέτες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να κάνετε τη σωστή επιλογή για τον δικό σας χώρο.

Δείτε παρακάτω:

Τι είναι μοκέτα;

Η μοκέτα είναι τύπος χαλιού που τοποθετείται στο δάπεδο, για να το καλύψει ολόκληρο. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική λέξη “moquette” που σημαίνει χαλί. Η πλέξη της μοκέτας είναι πυκνή, όμως το πέλος είναι χαμηλό, έτσι ώστε να καθαρίζεται εύκολα και να παρέχει άνεση. Το βασικό χαρακτηριστικό της μοκέτας είναι ότι καλύπτει όλο το δάπεδο και μάλιστα με σταθερό τρόπο.

Ποια είναι η διαφορά μοκέτας – χαλιού

Η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στη μοκέτα και το χαλί είναι ότι η πρώτη είναι σταθερά εγκατεστημένη στο δάπεδο, ενώ το χαλί απλά τοποθετείται πάνω στο πάτωμα και το μαζεύουμε όποτε θέλουμε.

Επιπλέον, η μοκέτα καλύπτει όλο το δάπεδο από άκρη σε άκρη, ενώ τα χαλιά βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Αν και υπάρχουν μεγάλα χαλιά που καλύπτουν μεγάλο μέρος του πατώματος σε ένα δωμάτιο, σπάνια ένα χαλί θα εκτείνεται σε όλο το εμβαδόν του χώρου. Μάλιστα, οι μοκέτες μπορούν να κατασκευαστούν και σε πολύ μεγάλες διαστάσεις, για να καλύψουν πολλά τετραγωνικά, όπως π.χ. διαδρόμους και ενιαίους χώρους σε γραφεία.

Τέλος, τα χαλιά βγαίνουν σε διάφορες πλέξεις και το ύψος του νήματος διαφέρει (π.χ. υπάρχουν τα χαλιά με κοντό νήμα, αλλά και οι φλοκάτες με μακρύ νήμα). Αντίθετα, οι μοκέτες βγαίνουν κυρίως σε πυκνή πλέξη με κοντό νήμα για λόγους εργονομίας και αισθητικής.

Μοκέτες

Ποια είναι τα οφέλη των μοκετών;

Τα πλεονεκτήματα της μοκέτας για την ακουστική και ενεργειακή απόδοση του χώρου είναι εντυπωσιακά, ενώ παράλληλα οι μοκέτες έχουν και άλλα οφέλη ως προς την ασφάλεια και το στυλ του σπιτιού. Συγκεκριμένα, οι μοκέτες παρέχουν:

 • Θερμομόνωση: Η μοκέτα παρέχει ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης μαζί με το δάπεδο, ενώ το υλικό της είναι ο καλύτερος φυσικός μονωτής, σε πολύ υψηλότερο βαθμό από οποιοδήποτε υλικό δαπέδου, όπως το ξύλο. Έτσι, το χειμώνα η ανάγκη για θέρμανση μέσα στο σπίτι είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το γυμνό δάπεδο. Όμως, και το καλοκαίρι η μοκέτα είναι χρήσιμη και δεν ζεσταίνει. Το αντίθετο, μάλιστα. Οι ίνες της μοκέτας είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μονώνουν το σπίτι και δεν επιτρέπουν τη μεταφορά ζέστης μέσα σε αυτό.
 • Ηχομόνωση: Η μοκέτα απορροφά τους ήχους και παρέχει ησυχία σε αντίθεση με το γυμνό δάπεδο, στο οποίο τα ηχητικά κύματα αντανακλούν και διαχέονται στο χώρο προκαλώντας ηχορύπανση. Ειδικά στις πολυκατοικίες το πρόβλημα του θορύβου είναι πολύ ενοχλητικό και μπορεί να λυθεί εύκολα με τη χρήση μοκέτας. Η ηχομόνωση, μάλιστα, δεν αυξάνεται μόνο ανάμεσα στους ορόφους, αλλά και στο ίδιο το σπίτι, προσφέροντας ηρεμία και γαλήνια ατμόσφαιρα.
 • Ασφάλεια: Το γυμνό δάπεδο και ειδικά τα πλακάκια και το μάρμαρο είναι πολύ επικίνδυνα για τα μωρά και τα παιδιά που μπορεί να πέσουν και να χτυπήσουν. Το ίδιο ισχύει και με τα χαλιά, τα οποία δεν είναι σταθερά και άρα μπορεί να προκαλέσουν γλίστρημα και πτώση. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να γεμίσουν το σπίτι με αφρολέξ και άλλα προστατευτικά, όμως ο πιο απλή και καλαίσθητη λύση ασφάλειας είναι η μοκέτα.
 • Στυλ: Η μοκέτα έχει και αισθητικά οφέλη, καθώς δημιουργεί μια cozy ατμόσφαιρα γεμάτη θαλπωρή. Επιπλέον, μια ανοιχτόχρωμη μοκέτα μεγαλώνει το χώρο και επειδή είναι από τοίχο σε τοίχο παρέχει οπτική συνέχεια, οπότε ακόμα και το πιο μικρό δωμάτιο μοιάζει μεγαλύτερο. Γενικά, πάντως, η μοκέτα είναι ένα στοιχείο της διακόσμησης με τεράστια ευελιξία που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το ύφος και το χαρακτήρα του design ακριβώς έτσι όπως τον ονειρεύεστε.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΟΚΕΤΕΣ COLORE COLORI

Ποιες είναι οι χρήσεις της μοκέτας;

Με βάση τα παραπάνω πλεονεκτήματα, καταλαβαίνουμε γιατί η μοκέτα χρησιμοποιείται τόσο ευρέως. Οι χρήσεις της ποικίλλουν ανάλογα με το όφελος που θέλουμε να αποκομίσουμε. Έτσι, για παράδειγμα, μια μοκέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να:

 • Καλύψουμε ένα φθαρμένο δάπεδο.
 • Αναμορφώσουμε το στυλ και την αισθητική του χώρου ακόμα και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση.
 • Διακοσμήσουμε το παιδικό δωμάτιο, έχοντας παράλληλα τη μέγιστη ασφάλεια για το παιδί.
 • Αυξήσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού.
 • Μειώσουμε το επίπεδο θορύβου σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα, όπως γραφεία, παιδικούς σταθμούς, ξενοδοχεία, πλοία, κινηματογράφους, θέατρα κλπ.

Τι υλικά μοκέτας υπάρχουν

Αναφορικά με το ποια υλικά μοκέτας υπάρχουν, πλέον υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο σε φυσικά όσο και σε συνθετικά υλικά. Τα φυσικά υλικά είναι κυρίως το μαλλί και το βαμβάκι αλλά και η γιούτα, η κάνναβη και το sisal. Τα συνθετικά υλικά είναι κατά κύριο λόγο το πολυπροπυλένιο και το πολυάμιδιο, ενώ υπάρχουν και μοκέτες με φυσικά και συνθετικά υλικά μαζί.

Το βασικό είναι ότι πλέον όλα τα υλικά τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας, έτσι ώστε να είναι αντιβακτηριδιακά και υποαλλεργικά. Επομένως, προβλήματα που συναντούσαμε παλαιότερα με τις μοκέτες, όπως να μαζεύουν σκόνη και να προκαλούν αλλεργίες και άσθμα, δεν ισχύουν πια, εφόσον επιλέξουμε μια ποιοτική μοκέτα.

μοκετα barbados

Τι τύποι μοκέτας υπάρχουν

Οι τύποι της μοκέτας είναι αρκετοί και διακρίνονται ανάλογα με διάφορα χαρακτηριστικά, όπως:

 • Διάσταση: Υπάρχουν μοκέτες σε συγκεκριμένες διαστάσεις, αλλά υπάρχει η δυνατότητα η μοκέτα να φτιαχτεί στις επιθυμητές διαστάσεις, και να πάρετε μοκέτα με το μέτρο, για να ταιριάζει σε οποιονδήποτε χώρο.
 • Ύπαρξη υποστρώματος: Στις μοκέτες που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, τοποθετείται ειδικό υπόστρωμα υψηλού πάχους που προσφέρει έξτρα αντοχή. Στις μοκέτες για οικιακή χρήση το υπόστρωμα αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο ή μπορεί να τοποθετηθεί υπόστρωμα πιο λεπτό.
 • Υφή: Ανάλογα με την υφή οι μοκέτες διακρίνονται σε κλασικές, shaggy (με μακρύ πέλος), μπουκλέ (οι ίνες έχουν περιστραφεί), βελουτέ, ανάγλυφες, με στάμπα και σε σχέδιο ψάθας.

Πώς γίνεται η εγκατάσταση της μοκέτας;

Η εγκατάσταση της μοκέτας πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες (συνήθως από το κατάστημα όπου αγοράστηκε η μοκέτα), έτσι ώστε να γίνει σωστά και αρμονικά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της μοκέτας ή του δαπέδου.

Η εγκατάσταση της μοκέτας βήμα βήμα γίνεται ως εξής:

 1. Αφαιρείται η παλιά μοκέτα (εφόσον υπάρχει) με την απομάκρυνση των καλουπιών γύρω από το δάπεδο και το κόψιμό της σε κομμάτια με προσοχή, ώστε να μην καταστραφεί το δάπεδο από κάτω.
 2. Καθαρίζεται και στεγνώνεται σχολαστικό το δάπεδο, ώστε να απομακρυνθεί και το παραμικρό υπόλειμμα. Όσο πιο καθαρό το δάπεδο, τόσο πιο καθαρή θα είναι και η μοκέτα και τόσο πιο σταθερά θα εγκατασταθεί.
 3. Τοποθετείται το υπόστρωμα.
 4. Τοποθετούνται τα κομμάτια της μοκέτας. Τα περισσότερα δωμάτια λόγω διαρρύθμισης απαιτούν περισσότερα από ένα κομμάτια μοκέτας, τα οποία ενώνονται με ταινία ραφής. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η περίπτωση να μπορέσει η μοκέτα να κοπεί στις ακριβείς διαστάσεις, κάτι που απαιτεί απόλυτη ακρίβεια, ώστε οι ραφές να ευθυγραμμίζονται τέλεια. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως οι διαστάσεις του δωματίου μετριούνται εκ των προτέρων με ακρίβεια.
 5. Η εγκατάσταση της μοκέτας ολοκληρώνεται με το τέντωμά της, έτσι ώστε να μην κάνει τσακίσματα και να εφαρμόζει επακριβώς κατά μήκος κάθε τοίχου, στο σημείο όπου τοποθετούνται τα καλούπια για τη συγκράτηση της μοκέτας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΟΚΕΤΕΣ COLORE COLORI

Ποιο είναι το κόστος μοκέτας;

Υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της μοκέτας, καθώς αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα υλικά της, η πυκνότητα της ύφανσης, το ύψος του πέλους, το πάχος του υποστρώματος, η επεξεργασία ενάντια στους λεκέδες και τα μικρόβια, καθώς και η υποαλλεργική σύνθεσή της.

Σε γενικές γραμμές, η τιμής μιας μοκέτας καλής ποιότητας, με πυκνή ύφανση, υποαλλεργική, αντιμικροβιακή και φιλική προς το περιβάλλον ξεκινάει από 35-40€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην αγορά, βέβαια, κυκλοφορούν και φθηνές μοκέτες, αμφιβόλου ποιότητας που προσελκύουν τους καταναλωτές με την πολύ χαμηλή τιμή τους. Υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι να μην επιλέξετε μια φθηνή μοκέτα. Οι κυριότεροι είναι οι εξής:

 • Δεν είναι ανθεκτική. Με λίγα λόγια, σε 1-2 χρόνια θα έχει φθαρεί τόσο που θα πρέπει να την αντικαταστήσετε, όταν μια ποιοτική μοκέτα μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη για πάνω από 10 χρόνια. Άρα τελικά, όχι μόνο δεν συμφέρει, αλλά ενδεχομένως το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ακριβό, αφού γίνεται συχνότερη αντικατάσταση της μοκέτας.
 • Λεκιάζει εύκολα. Επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία για αντίσταση στους λεκέδες, απορροφάει αμέσως οποιονδήποτε λεκέ, όπως καφέ, κρασί ή λάδι, και μετά ο καθαρισμός της είναι ιδιαίτερα δύσκολος.
 • Μαζεύει σκόνη και μικρόβια: Οι φθηνές μοκέτες δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ενάντια στα μικρόβια και τον στατικό ηλεκτρισμό. Το αποτέλεσμα; Μαζεύουν σκόνη, μικρόβια, ακάρεα και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες και προκαλούν αλλεργίες που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Ειδικά σε σπίτια με παιδιά, ηλικιωμένους και κατοικίδια ζώα, μια φθηνή, μη ποιοτική μοκέτα θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που θα την καταστήσουν σύντομα ακατάλληλη.

Πώς καθαρίζω τη μοκέτα;

Παλαιότερα, υπήρχε ο μύθος ότι η μοκέτα είναι εστία βρομιάς και μικροβίων, όμως πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Με την ειδική επεξεργασία στην οποία υπόκειται, η μοκέτα δεν απορροφά τους λεκέδες, ούτε συγκρατεί τη σκόνη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Ο τακτικός καθαρισμός της μοκέτας εγγυάται την υγιεινή στο χώρο, ενώ είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής της.

Αρχικά, θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός μοκέτας στο σπίτι, ο οποίος περιλαμβάνει σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να είναι ειδική για μοκέτες, ώστε να έχει αρκετή ισχύ, για να τραβάει από τις ίνες όσο περισσότερη σκόνη γίνεται. Οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες έχουν λειτουργία για χαλιά, οπότε είναι κατάλληλες.

Για τους τοπικούς λεκέδες, θα πρέπει να καθαρίζετε τοπικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη μοκέτα, έτσι ώστε να μη μείνουν υπολείμματα. Υπάρχουν καθαριστικά του εμπορίου για χαλιά, τα οποία είναι κατάλληλα και για μοκέτες, αν και όχι τόσο αποτελεσματικά πάντα. Μπορείτε, όμως, να φτιάξετε και το δικό σας σπιτικό καθαριστικό με μία κουταλιά του γλυκού λευκό ξίδι, απορρυπαντικό πιάτων και μαγειρική σόδα διαλυμένα σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Τρίψτε τοπικά το λεκέ με την τραχιά πλευρά από ένα σφουγγαράκι για τα πιάτα και έπειτα, για να απομακρυνθεί η υγρασία, εφαρμόστε από πάνω μία στεγνή πετσέτα. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο αποτελεσματικό είναι κάτι τόσο απλό. Δείτε περισσότερες συμβουλές για το πώς να διατηρείτε τις μοκέτες σας καθαρές και φρέσκιες.

Πάντως, πέρα από τον καθαρισμό της μοκέτας στο σπίτι, καλό είναι μία φορά το χρόνο να πλένετε με υγρό καθαρισμό ολόκληρη τη μοκέτα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τις πλυντικές σκούπες που είναι ειδικές για τον καθαρισμό μοκετών, αλλά το αναλαμβάνουν και ταπητοκαθαριστήρια με επί τόπου βαθύ καθαρισμό. Ο βαθύς καθαρισμός αναζωογονεί τα χρώματα και τις ίνες της μοκέτας, ενώ παράλληλα απομακρύνει και το τελευταίο υπόλειμμα λεκέ ή ακάρεων σκόνης που δεν φαίνονται.

καθαρισμος μοκετας

Οι τάσεις της μοκέτας στο σύγχρονο design

Η μοκέτα αποτελεί βασικό συστατικό της διακόσμησης στο σπίτι μας, μπορώντας να το μεταμορφώσει και να του δώσει νέα πνοή. Όπως, λοιπόν, το κάθε τι στο interior design, έτσι και η μοκέτα ακολουθεί συγκεκριμένες τάσεις.

Φυσικά, το κλασικό βρίσκει πάντα τη θέση του σε κάθε χώρο, οπότε αν θέλετε κάτι διαχρονικό, μπορείτε να επιλέξετε μια μονόχρωμη μοκέτα σε ουδέτερο χρώμα, όπως μπεζ, γκρι, λευκό ή καφέ.

Όμως, ποιες είναι οι τάσεις της μοκέτας που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια; Αν θέλαμε να επιλέξουμε τις σημαντικότερες, θα λέγαμε:

 • Γήινα χρώματα: Η ανάγκη για επαφή με τη φύση μας έχει ωθήσει να βάλουμε μέσα στο σπίτι μας χρώματα που μας τη θυμίζουν. Έτσι, το καφέ σε όλες τις αποχρώσεις του, το πράσινο αλλά και πιο έντονα χρώματα σε απαλές όμως αποχρώσεις, όπως το φιστικί, το κοραλλί ή το σάπιο μήλο, θα κυριαρχήσουν.
 • Έντονα σχέδια: Μπορεί όταν σκεφτόμαστε τα έντονα σχέδια, να μας έρχονται στο μυαλό τα χαλιά, αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να τα εντάξουμε και στις μοκέτες; Floral, αφηρημένα μοτίβα και γεωμετρικά σχέδια θα έχουν την τιμητική τους και είναι μια ιδιαίτερη προσθήκη για μοντέρνο ή ρετρό στυλ.
 • Layering: Το layering σε οτιδήποτε στη διακόσμηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δημιουργήσουμε μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα που συνεχώς θα έχει και κάτι καινούριο να μας αποκαλύψει. Έτσι, το καινούριο trend της διακόσμησης είναι να βάζουμε πάνω από τη μοκέτα χαλί για έξτρα ζεστασιά το χειμώνα. Η έντονη αντίθεση (π.χ. πάνω σε μια μονόχρωμη μοκέτα ανοιχτής απόχρωσης ένα σκούρο χαλί με σχέδια) είναι ιδανική, για να τραβήξει το βλέμμα στο σημείο, δίνοντας χαρακτήρα στο δωμάτιο.
 • Οικολογικές μοκέτες: Όπως τα πάντα στην εποχή μας, έτσι και οι μοκέτες πρέπει να έχουν οικολογικό χαρακτήρα. Τα φυσικά υλικά και οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές βαφής και επεξεργασίας της μοκέτας αποτελούν τη νέα τάση που ωφελεί κι εμάς τους ίδιους.

Τι μοκέτα να πάρω;

Αν, λοιπόν, έχετε αποφασίσει να πάρετε μοκέτα και έχετε ενημερωθεί για όλες τις νέες τάσεις και τα χαρακτηριστικά των μοκετών, το ερώτημα παραμένει. Ποια είναι η κατάλληλη μοκέτα για εσάς;

Το σίγουρο είναι ότι, όποια μοκέτα και αν επιλέξετε, θα πρέπει αυτή να είναι αντιαλλεργική και αντιμικροβιακή, έτσι ώστε να απωθεί τα μικρόβια και τη σκόνη και να εκμηδενίζει την πιθανότητα εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων στους ευπαθείς οργανισμούς. Επίσης, θα πρέπει να διαλέξετε μοκέτα, η οποία να είναι ανθεκτική στη χρήση, να μη λεκιάζει και να καθαρίζεται εύκολα.

Από εκεί και πέρα, η επιλογή του χρώματος και του στυλ της μοκέτας έχει να κάνει καθαρά με τις αισθητικές και χρηστικές σας ανάγκες. Αυτά που καλό είναι να λάβετε υπόψη είναι:

 • Χρώμα: Οι ανοιχτές αποχρώσεις είναι εξαιρετικές για μικρούς χώρους, αφού τους μεγαλώνουν οπτικά και αντανακλούν το φως. Από την άλλη, σε σημεία του σπιτιού, όπου η πιθανότητα βρομιάς και λεκέδων είναι μεγάλη, όπως η κουζίνα ή το χολ, σας προτείνουμε κάποιο πιο σκούρο χρώμα που καμουφλάρει τους λεκέδες.
 • Πλέξη και νήμα: Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν διάφοροι τύποι μοκέτας ανάλογα με το μήκος και την εμφάνιση του νήματος. Στα παιδικά δωμάτια επιλέγονται συνήθως μοκέτες με πιο μακρύ και πυκνό νήμα για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ασφάλεια. Από την άλλη, το χαμηλό πέλος είναι πολύ μοντέρνο και ταιριάζει σε μια minimal διακόσμηση στο σαλόνι. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να επιλέξετε μοκέτα με πυκνή ύφανση και υπόστρωμα, ώστε να είναι ανθεκτική και να διατηρεί για χρόνια όμορφη την εμφάνισή της. Ειδικά για χώρους με μεγάλη κίνηση, όπως ο διάδρομος, η ανθεκτικότητα της μοκέτας είναι ο νούμερο ένας παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίσετε.
 • Μέγεθος: Οι μοκέτες συνήθως τοποθετούνται από τοίχο σε τοίχο, καθώς έτσι έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Ωστόσο, μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε μοκέτα στην επιθυμητή σας διάσταση ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρου.
 • Σχέδιο: Μονόχρωμη ή πολύχρωμη, με γεωμετρικά μοτίβα ή λουλούδια, οι επιλογές είναι πολλές. Αν ο χώρος είναι αρκετά φορτωμένος όσον αφορά τη διακόσμηση, τότε καλύτερα να διαλέξετε μια μονόχρωμη ουδέτερη μοκέτα. Από την άλλη, αν θέλετε να τραβήξετε το βλέμμα σε κάποιο σημείο, τα έντονα σχέδια θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα σε αυτό.

Διαβάστε πιο αναλυτικά πώς να επιλέξετε τις ιδανικές μοκέτες για το σπίτι σας.

 

Ανακαλύψτε στην Colore Colori μια μεγάλη συλλογή από οικολογικές και υποαλλεργικές μοκέτες υψηλής ποιότητας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές!

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΟΚΕΤΕΣ COLORE COLORI

Συχνές ερωτήσεις για τις μοκέτες

Τι είναι οι μοκέτες και ποια είναι η χρησιμότητά τους;

Οι μοκέτες είναι υφαντικά χαλιά που χρησιμοποιούνται για την επένδυση πατώματος σε διάφορους χώρους, όπως σπίτια, γραφεία, καταστήματα και ξενοδοχεία. Παρέχουν μια σειρά από οφέλη και εφαρμογές.

Οι 3 πιο σημαντικές πληροφορίες για τις μοκέτες είναι:

1. Απορροφητικότητα: Οι μοκέτες μπορούν να απορροφήσουν υγρασία και να κρατήσουν σκόνη και βρωμιά, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της καθαριότητας των χώρων.
2. Ηχομόνωση: Οι μοκέτες μπορούν να μειώσουν τη διάδοση ήχου, προσφέροντας μια πιο ήσυχη και ήρεμη ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς χώρους.
3. Αισθητική: Οι μοκέτες προσφέρουν μια ευχάριστη αίσθηση υφής και εμφάνισης, ενώ μπορούν να προσθέσουν στυλ και ζεστασιά στον χώρο.

Ο καθαρισμός των μοκετών είναι σημαντικός για τη διατήρηση της ποιότητάς και της εμφάνισής τους. Οι μοκέτες πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, και η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Σκούπισμα και αφαίρεση σκόνης: Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκούπα ή μια σκούπα με μαλακές ίνες για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη βρωμιά από την επιφάνεια της μοκέτας.
2. Καθαριστικό ψεκασμού: Εφαρμόστε ένα κατάλληλο καθαριστικό ψεκασμού στην μοκέτα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία και επιλέξτε ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για τον τύπο της μοκέτας σας.
3. Χρήση μηχανής εξαερισμού: Χρησιμοποιήστε μια μηχανή εξαερισμού με ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα για τον καθαρισμό της μοκέτας. Ακολουθήστε τις οδηγίες και προσαρμόστε την πίεση και τη θερμοκρασία ανάλογα με τον τύπο της μοκέτας σας.

Η αφαίρεση λεκέδων από μια μοκέτα απαιτεί άμεση αντίδραση και τη χρήση κατάλληλων μεθόδων καθαρισμού. Παρακάτω βρίσκονται ορισμένοι τρόποι για την απομάκρυνση λεκέδων:

1. Απορρόφηση του υγρού: Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να απορροφήσετε το υγρό αμέσως μετά την εμφάνιση του λεκέ. Απλώστε το πανί πάνω στον λεκέ και ασκήστε απαλή πίεση για να απορροφηθεί το υγρό.
2. Χρήση καθαριστικού λεκέδων: Εφαρμόστε ένα καθαριστικό λεκέδων στον λεκέ και ακολουθήστε τις οδηγίες για τον τρόπο χρήσης. Κάθε είδος λεκέδες απαιτεί διαφορετική μέθοδο αντιμετώπισης, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο προϊόν.
3. Επαγγελματικός καθαρισμός: Σε περιπτώσεις που ο λεκές είναι δύσκολος ή ανθεκτικός, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία καθαρισμού μοκέτας για βοήθεια.

Η διάρκεια ζωής μιας μοκέτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα της μοκέτας, ο τρόπος χρήσης και ο καθαρισμός. Μια καλά φροντισμένη μοκέτα μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Η προφύλαξη της μοκέτας από φθορές μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση ορισμένων πρακτικών και μέτρων πρόληψης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την προφύλαξη της μοκέτας:

1. Τοποθέτηση χαλιών: Χρησιμοποιήστε χαλιά ή προστατευτικά σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, όπως εισόδους, σκάλες και καθίσματα, για να προφυλάξετε τη μοκέτα από έντονη φθορά.
2. Ρυθμικός καθαρισμός: Καθαρίστε τακτικά τη μοκέτα με βάση τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας της μοκέτας και στην πρόληψη της φθοράς.
3. Αποφυγή χρήσης υποδημάτων στο εσωτερικό των χώρων με μοκέτα: Ζητήστε από τους επισκέπτες να αφαιρούν τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν σε χώρους με μοκέτα, για να αποφευχθεί η εισροή βρωμιάς και υγρασίας στη μοκέτα.