χαλια ψαθα

Πώς να καθαρίσετε το χαλί ψάθα

Το χαλί ψάθα με συνθετικές ίνες πολυπροπυλενίου αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για διάφορους χώρους του σπιτιού, καθώς -σε αντίθεση με τη φυσική ψάθα- είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν περιέχει γιούτα.

Τα χαλιά τέτοιου τύπου διακρίνονται για την προσαρμοστικότητά τους και την ευκολία να τα εντάξετε σε κάθε τύπο διακόσμησης, ενώ παράλληλα είναι εύκολα στη συντήρηση. Ο καθαρισμός τους είναι εύκολος, καθώς δεν ξεθωριάζουν, λεκιάζουν δύσκολα και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Ωστόσο, όπως ισχύει για κάθε τύπο χαλιού, ο τακτικός καθαρισμός και η περιποίησή τους όχι μόνο τα κάνουν να δείχνουν πιο όμορφα και σαν καινούρια, αλλά ταυτόχρονα επιμηκύνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής τους.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείτε να τα καθαρίζετε.

Καθαρισμός λεκέδων

Αν πέσει κάποιος λεκές πάνω στο χαλί, όπως κρασί, καφές, λάδι ή σάλτσα, τότε θα πρέπει αμέσως να απορροφήσετε την υγρασία με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα. Το βασικό είναι να μην εξαπλωθεί ο λεκές, οπότε καλό είναι να αποφύγετε το τρίψιμο και το σκούπισμα να γίνεται από έξω προς τα μέσα.

Αφού φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα του λεκέ, μπορείτε να βρέξετε το χαλί με νερό σε σπρέι, εφαρμόζοντάς το και από τις δύο πλευρές. Για πολύ δύσκολους λεκέδες, όπως το κόκκινο κρασί σε ανοιχτόχρωμο χαλί, η εφαρμογή μαγειρικής σόδας για λίγα λεπτά και ύστερα η προσθήκη μαζί με το νερό μικρής ποσότητας σαπουνιού για τα πιάτα μπορεί να κάνει θαύματα.

Για λεκέδες από κατοικίδια ζώα, όπως ούρα, καλό είναι πριν τη διαβροχή με νερό, να ψεκάσετε τοπικά τον λεκέ με λευκό ξίδι. Το ξίδι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ επιπλέον εξουδετερώνει οποιαδήποτε οσμή. Αφού αφήσετε για λίγο το ξίδι να δράσει, μπορείτε ύστερα να προχωρήσετε με το ξέβγαλμα με νερό και σαπούνι, εφόσον χρειάζεται.

χαλι ψαθα

Καθαρισμός όλου του χαλιού

Γενικά, ένα συνθετικό χαλί ψάθα, το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, για να μην ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και αλλεργιογόνων, είναι ασφαλές για όλους στο σπίτι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, έτσι ώστε να απομακρύνονται τα ακάρεα από τις ίνες του.

Ο συνολικός καθαρισμός του χαλιού καλό είναι να γίνεται 1-2 φορές τον χρόνο, όμως τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να γίνει ακόμα και από εσάς. Σίγουρα, ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών είναι η ιδανικότερη επιλογή και μάλιστα δεν απαιτείται ειδική μεταχείριση, μιας και το χαλί ψάθα είναι ανθεκτικό.

Όμως, μπορείτε να κάνετε και τον καθαρισμό μόνοι σας, διαβρέχοντας το χαλί με άφθονο νερό και σαπούνι για χαλιά. Το μυστικό είναι να ξεβγάλετε πολύ καλά το χαλί, ώστε να μη μείνουν υπολείμματα σαπουνιού. Ύστερα, αφήστε το να στεγνώσει σε μια κεκλιμένη επιφάνεια, αλλά σε σκιερό μέρος (όπως π.χ. τα κάγκελα του μπαλκονιού), για να στραγγίσει καλά. Συνήθως, το χαλί θα θέλει μία περίπου ημέρα από τη μία πλευρά και άλλη μία από την άλλη, για να στεγνώσει πλήρως.

χαλι ψαθα

Σκούπισμα

Φυσικά, πέρα από τον συνολικό καθαρισμό, καλό είναι να σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το χαλί. Έτσι, θα απομακρύνετε από τις ίνες του τα ακάρεα αλλά και βρομιές, σκόνη και χώμα που το φθείρουν.

Το βασικό κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος είναι να προσέχετε πολύ τις άκρες του χαλιού, εκεί όπου ουσιαστικά γίνεται το «δέσιμό» του. Η αναρρόφηση με τη σκούπα θα πρέπει να είναι ήπια σε αυτό το σημείο και προς της φορά των ινών.

 

Στο Colore Colori θα βρείτε τα πιο όμορφα και ανθεκτικά ψάθινα χαλιά, για να διακοσμήσετε με καλαίσθητο τρόπο τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους σας, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.